Hlavní obsah

Šance na záchranu 226 nezvěstných po zemětřesení jsou mizivé

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Christchurch
Aktualizováno

Jen malé šance jsou na záchranu 226 nezvěstných po úterním zemětřesení ve městě Christchurch na Novém Zélandu. Platí to zejména o 120 lidech, kteří se nacházeli v troskách televizní budovy Canterbury. Úřady už ve středu uvedly, že se tam nedalo přežít. Zatím bylo vyproštěno 98 obětí, premiér Jon Key ale ve čtvrtek BBC řekl, že obětí bude asi přes dvě stě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Šance na záchranu 226 nezvěstných po zemětřesení na Novém Zélandu jsou mizivéVideo: Reuters

 
Článek

„Informace, které dostáváme od policie, indikují, že ztráty na životech by mohly být mnohem větší, než si kdokoli představoval,“ řekl Key televizi SkyNews.

Foto: Tim Wimborne , Reuters

Záchranáři u trosek televize Canterbury v Christchurch

Z dvou a půl tisíce zraněných jich 164 utrpělo těžká zranění. Kromě zlomených kostí utrpěli někteří vážná poranění páteře nebo jim museli amputovat končetiny.

Foto: Tim Wimborne , Reuters

Záchranáři zasahují v troskách televize Canterbury v Christchurch.

Naděje jsou malé a záchranáři už ve středu rozhodli nepokračovat v pátrání po přeživších v oblasti okolo televize Canterbury, protože tam nikdo nemohl zůstat naživu.  [celá zpráva]

Podle superintendanta Dava Cliffa se v okolí televize neobjevily ve čtvrtek žádné příznaky, že by tam někdo přežil. Je přesvědčen, že jen pod troskami budovy televize se nachází 60 až 120 lidí. Jen v jazykové škole v budově televize, kterou zemětřesení srovnalo se zemí, se pohřešuje 47 studentů, z toho deset Japonců.

Foto: Tim Wimborne , Reuters

Japonští záchranáři u trosek televize Canterbury v Christchurch, kde byla jazyková škola.

Dalších 16 až 22 lidí zemřelo v místní katedrále, kde spadla věž. Ani tam se neočekává úspěch. Úsilí při hledání zavalených neutuchá. „Zázraky se stávají a na to myslíme. To nás žene vpřed,“ uvedl záchranář Keith Norton.

K novozélandským týmům se přidaly americké, japonské, singapurské a tchajwanské. Používají psy, detektory zvuku, termovizi a dálkově ovládané kamery.

Mamutí škody

Obavy městské správy vzbuzuje silně nakloněný šestadvacetipatrový hotel Grand Chancellor, jehož pád by podle expertů mohl vyvolat dominový efekt. "Je to neuvěřitelně nebezpečné, jestli to spadne na zem, vyvolá to silnou tlakovou vlnu," komentoval situaci starosta města Bob Parker.

Od úterý město zaznamenalo stovku následných otřesů, z nichž některé dokonaly dílo zkázy, jež nabylo rozsáhlých rozměrů, protože ohnisko zemětřesení leželo v malé hloubce. Nezasáhlo tedy širokou oblast, ale u epicentra bylo zničující.

Foto: Tim Wimborne , Reuters

Záchranáři u trosek v centru Christchurch

Podle prvních odhadů investiční banky J. P. Morgan náhrada škod může stát pojišťovny až 12 miliard dolarů (213 miliard korun). Značné ale budou i další ekonomické dopady.

„Ekonomická aktivita v Christchurchi bude mnohem nižší,“ uvedl premiér. Podle něj není ani jasné, kdy opět ožije centrum. „Vláda bude dělat vše, aby postavila Christchurch ekonomicky na nohy,“ slíbil.

Reklama

Výběr článků

Načítám