Hlavní obsah

Kaddáfího Libye se rozpadá, opustil ho ministr vnitra

Tripolis
Aktualizováno

Osmašedesátiletý Muammar Kaddáfí 42 let vládl Libyi. Nyní je nepochybné, že jeho moc je u konce. Část země na východě je přes brutální akce armády a milicí v rukou vzbouřenců. Plukovníka ale opouštějí i jeho věrní, z vlády odešel ministr vnitra Abdul Fatáh Junís Abidi. Státní média ale uvedla, že byl unesen. Dál pokračuje evakuace cizinců pracujících v Libyi.

Článek

Nyní už bývalý ministr vnitra uvedl, že rezignoval v pondělí a rozhodl se podpořit demonstranty. Post opustil poté, co se dozvěděl, že při tvrdých zásazích v Benghází bylo zabito na 300 civilistů.

Libyjská státní média ale týž den, kdy oznámil svoji demisi, uvedla, že byl unesen gangy, které ovládly Benghází. Úřady varovaly únosce, že budou stíháni ve svých "tajných úkrytech".

Foto: Bazuki Muhammad, Reuters

Libyjec žijící v Malajsku pálí portrét Kaddáfího

Ministr přitom v rozhovoru pro CNN jasně řekl, že odstoupil. „Kaddáfí mi řekl, že plánuje užít naše letadla proti lidem v Benghází. Namítl jsem, že by přitom byly zabity tisíce lidí,“ uvedl Abidi. Zda byla letadla nasazena, jak se občas uvádělo, není jasné.

Kaddáfí je tvrdý a neodstoupí

Podle něj je Kaddáfí tvrdohlavý muž, který neodstoupí: „Raději spáchá sebevraždu, nebo se nechá zabít.“ Kaddáfího zná už od roku 1964.

Abidi dodal, že revoluce v Libyi uspěje během dní nebo hodin a vyzval libyjské bezpečnostní síly, aby se „připojily k lidu v intifádě“.

Podle něj už mnoho členů bezpečnostních sil přeběhlo. Podíl na tom mělo nasazení zahraničních žoldnéřů v Benghází.

Kaddáfí už nekontroluje východ země, bezpečnostní síly tam mají rozkaz nepoužívat sílu, pokud nejsou napadeny a neučiní tak v sebeobraně. Podle televize Al-Džazíra se vůdci vymklo z područí i první západní město Misurat.

Kaddáfího už opustil tajemník vyslanec v OSN Ibrahím Dabbaší, libyjský velvyslanec v USA Ali Audžalí a v Bangladéši.

Dabbaší uvedl, že obětí může být osm set. Vláda zatím přiznává tři sta mrtvých, přičemž více než třetinu tvoří příslušníci bezpečnostních sil, 189 pak představují civilisté. Organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch s odkazem na zdravotnické zdroje uvádí 233 civilních obětí.

Zatím nejvyšší odhad obětí uvedl italský ministr zahraničí Franco Frattini: "Nemáme ucelenou informaci o počtu mrtvých, ale odhadujeme, že je jich kolem tisíce."

Od plukovníka se odvrací lid

Jen 150 lidí se ve středu shromáždilo na hlavním náměstí v Tripolisu na podporu Kaddáfího. Podle agentury Reuters nesli libyjské vlajky a Kaddáfího portréty. Podle svědků se z centra Tripolisu ozývá střelba. Žena, která bydlí poblíž centra, řekla agentuře AP, že se střílelo ráno poblíž jejího bydliště. V ulicích prý leží ranění, ale ze strachu je nikdo neodváží do nemocnic.

Východ země má v rukou opozice, tvrdí to vojáci, kteří vypověděli Kaddáfímu poslušnost. V oblasti mezi Tobrúkem a Benghází prý panuje klid. Jako první z měst na západě opozice získala Misurátu. Tamní lékař řekl, že od prvního útoku na tamní vládní budovy zahynulo šest osob a 200 bylo zraněno.

Libyi opouštějí cizinci

V úterý a ve středu pokračovala evakuace cizinců, i když ji režim komplikoval, protože mnohým letadlům nedovolil přistát. Evakuováni byli Srbové, Bulhaři i Rakušané a také malá část z 15 000 Číňanů v zemi. Evakuováni byli čtyřmi letadly i 500 Rusů a 700 neruských zaměstnanců ruských firem. Britové už vyslali k pobřeží Libye fregatu pro případ, že by se situace zhoršila a letadla nestačila. Číně nabízí lodě Řecko.

Do Egypta odešlo už 12 000 lidí, především Egypťanů.

Evropské země by měly přerušit veškeré ekonomické vztahy s Libyí a zavést proti ní sankce, apeloval francouzský prezident Nicolas Sarkozy.

V Libyi je stále kolem 10 000 občanů Evropské unie,  "Operace zaměřená na evakuaci ve spolupráci s členskými státy začala," uvedl mluvčí Evropské komise Olivier Bailly novinářům.

Sabotáže na ropná zařízení

Podle časopisu Time dal libyjský vůdce svým bezpečnostním složkám příkaz sabotovat libyjská ropná zařízení. Mají být zničeny ropovody na středomořském pobřeží.

"Kaddáfí kromě jiného bezpečnostním silám nařídil sabotovat ropná zařízení. Místním kmenům, které se postavily proti němu, chce dát plukovník najevo, že vybrat si mohou jedině mezi ním nebo chaosem," citoval komentátor Robert Baer, který čerpá z libyjského zdroje. Zdroj mu ale před čtrnácti dny také řekl, že nepokoje v afrických zemích se do Libye nikdy nerozšíří, což se nepotvrdilo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám