Hlavní obsah

Alžírsko ukončilo výjimečný stav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Alžír

Alžírsko po devatenácti letech ukončilo výjimečný stav. Uvedla to v úterý agentura DPA. I tato země už čelila protestům svých obyvatel, které byly zpočátku také ekonomicky motivované.

Foto: Zohra Bensemra, Reuters

Protesty v Alžíru

Článek

Alžírsko, které sousedí s Libyí, vyhlásilo výjimečný stav v roce 1992. Obávalo se, že by se moci mohli chopit islámští radikálové. Ty neustále režim prezident Abdil Azíze Butefliky potírá.

Jen v Alžírsku se od poloviny prosince na protest proti špatným životním podmínkám pokusilo o sebeupálení už osm lidí.

Vzrostly tam ceny potravin. Na konci ledna v Kabylii na východě země demonstrovalo proti vládě deset tisíc lidí.  [celá zpráva]

Všechny demonstrace v zemi si během ledna vyžádaly nejméně pět obětí a osm set zraněných. Tvrdě byla potlačena hlavně demonstrace v metropoli.

Protesty pokračovaly i v únoru, dění v zemi ale zastínily události v Bahrajnu, Jemenu a v Libyi.

Rozhodnutí ukončit výjimečný stav naznačuje, že se Alžírsko chce vyhnout tvrdým střetům.

Egypt má novou vládu

V Egyptě, kde je u moci po odchodu Husního Mubaraka armáda, složila přísahu nová vláda. Obsazení klíčových ministerstev zahraničí, financí, vnitra a spravedlnosti zůstalo nezměněno, což mnozí kritizují, poprvé po desetiletích jsou v kabinetu zastoupeny opoziční strany.

Reorganizací vlády chce Nejvyšší rada ozbrojených sil (SCAF), která převzala moc v zemi, přesvědčit opoziční hnutí o své oddanosti demokratickým reformám.

Noví lidé povedou 11 ministerstev, mimo jiné ministerstvo ropného průmyslu, kultury, zdravotnictví, obchodu a cestovního ruchu. Kontroverzní ministerstvo informací bylo zrušeno.

Na svých postech zůstali ministři zahraničí Ahmad Abúl Ghajt, ministr vnitra Mahmúd Vagdí a ministr financí Sámir Radván. Rezort obrany bude nadále spravovat polní maršál Muhammad Husajn Tantáví, který stojí v čele SCAF, ale byl proti reformám v zemi. [celá zpráva]

Mladí lidé proto plánují na  pátek další demonstraci.

Aktivisté, kteří spustili lidovou revoltu, požadovali, aby byla současná přechodná vláda tvořená řadou osobností bývalého režimu, nahrazena kabinetem technokratů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám