Hlavní obsah

Pákistán se s USA přetahuje o zatčeného agenta CIA

Novinky, rei
Islámábád/Washington

Spojené státy a Pákistán vedou měsíc diplomatický spor o zatčení 36letého pracovníka americké ambasády, jenž v Láhauru zastřelil dva lidi, kteří se ho podle jeho slov snažili na ulici krást. Washington usiluje o vydání svého muže, který je podle zdrojů agentury AP agentem pracujícím pro Ústřední zpravodajskou službu (CIA), Pákistán ho chce soudit.

Foto: Tariq Saeed, Reuters

Policisté odvádějí Raymonda Davise.

Článek

Šestatřicetiletý Raymond Allen Davis je ve vazbě od 27. ledna. Zastřelení dvou Pákistánců Američanem vyvolalo vlnu protiamerických nálad a vláda je pod silným tlakem, aby byl muž, registrovaný jako technický a administrativní zaměstnanec velvyslanectví v Islámábádu, obžalován. Kromě dvojice útočníků na motocyklu zemřel při incidentu ještě třetí, jehož srazilo auto patřící americkým úřadům, které přispěchalo Davisovi na pomoc.

Davis je bývalý člen amerických speciálních sil. Z armády odešel v roce 2003. Zdroje z americké administrativy pod podmínkou zachování anonymity AP potvrdily, že v Pákistánu pracoval pro firmu najatou CIA. Agentura se to dozvěděla bezprostředně po střelbě v Láhauru, ale tajila to kvůli pouličním protestům, při nichž lidé volali po zlynčování Američana.

Americká vláda žádá Davisovo vydání s argumentem, že ho chrání diplomatická imunita. Opakovaně zdůrazňuje, že Davis nebyl na žádné tajné misi.

Spory provázejí americko-pákistánské vztahy navzdory skutečnosti, že USA jsou největším sponzorem Islámábádu; ročně mu poskytují tři miliardy dolarů (přes 53 miliard korun). Pákistán například loni na podzim po smrtícím americkém náletu na své území uzavřel hranici s Afghánistánem, čímž přerušil dodávky pro vojska NATO v sousední zemi. V prosinci navíc musela CIA odvolat svého nejvyššího zástupce v Pákistánu poté, co byl v soudním řízení spojen s leteckými útoky.

Reklama

Výběr článků

Načítám