Hlavní obsah

Libyi opouštějí cizinci, včetně Čechů

Vídeň

Letadlo rakouské společnosti Austrian Airlines (AUA) přistálo v pondělí večer ve Vídni s řadou občanů Evropské unie, které přepravilo z Libye. Podle agentury APA je mezi nimi i jeden Čech. Cestující po přistání líčili divoké přestřelky a zcela chaotické poměry v Libyi, kde se podle informací českého ministerstva zahraničí zdržuje 11 Čechů.

Článek

Čech, který dorazil z Libye do Vídně, agentuře APA řekl, že byl v Tripolisu na pracovní cestě. Tamní situace se prý v posledních dnech radikálně změnila. Přes den je podle jeho líčení poměrně klidno, v noci prý ale zuří občanská válka. "Celou noc jsem slyšel před svým oknem výstřely," řekl.

"Viděl jsem, jak žoldnéři z jiných afrických zemí prostě stříleli do lidí, popravovali je kulkou do hlavy," řekl rakouské agentuře Rakušan Herbert Suchy, který minulé čtyři měsíce řídil stavební projekt jižně od Tripolisu. "Měl jsem velké štěstí, že jsem ještě dostal místo v letadle," konstatoval muž.

Němec Thoie Rönnau pobýval na východě Libye, odkud byly hlášeny nejhorší střety mezi demonstranty a vládními silami. "Museli jsme ujet 1300 kilometrů přes celou zemi až do hlavního města a projeli jsme 90 kontrolními stanovišti, mnohá z nich byla v plamenech," vyprávěl tento stavební inženýr. "Jsem hrozně rád, že jsem konečně odtud pryč."

"Pětičlenné skupině českých občanů se nepodařilo odcestovat a spolu s dalšími cizinci čekají na letišti v Tripolisu. Dalších šest českých turistů, kteří přicestovali s libyjskou cestovní kanceláří, se nedaří přes úsilí našeho zastupitelského úřadu kontaktovat," sdělil serveru idnes mluvčí ministerstva Vít Kolář.

O evakuaci Čechů Černínský palác zatím neuvažuje. "Vzhledem k malému počtu českých občanů by případná evakuace probíhala ve spolupráci s členskými státy EU," vysvětlil Kolář..

Reklama

Související témata:

Související články

Demonstranti v Libyi zapálili sídlo vlády

Během protivládních protestů v libyjském hlavním městě Tripolisu zapálili demonstranti sídlo úřadu vlády, oznámila v pondělí agentura Reuters. Libye je jednou...

Výběr článků

Načítám