Hlavní obsah

V Libyi rozdrtili opoziční tábor, počet obětí vzrostl na 84

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tripolis/Manáma/Kuvajt/Alžír/Sané
Aktualizováno

Počet obětí protestů v Libyi vzrostl podle humanitární organizace Human Rights Watch (HRW) na 84. V Benghází, kde příznivci opozice rozbili tábor, byly nasazeny mohutné síly, včetně elitní Chamísovy brigády.

Článek

Jen v pátek hlásila jedna z nemocnic v Benghází 35 mrtvých. Odpůrci režimu Muamara Kaddáfího tam postavili tábor a v pátek hlásili, že mají část města pod kontrolou, když se k nim přidali někteří policisté. Obsadili i budovu, kterou při návštěvách města používal autokratický plukovník. Zřejmě to vedlo k tvrdému zásahu.

V sobotu ráno byli demonstranti vytlačeni za použití slzného plynu. Nadále ale někteří sedí před budovou soudu.

Demonstrace se konaly kromě Benghází, kde se jednalo o vůbec největší protest proti Kaddáfímu za 42 let jeho vlády, i v Bajdě, Derně, Adžbabíji a Zavíji. I tam byly potlačeny, tvrdí HRW s odkazem na svědky. V Derně dokonce musely být uzavřeny policejní stanice.

Chybí informace

Přesnější informace však chybí, je těžké stanovit i skutečný počet obětí. Zahraniční novináři nemohou od začátku nepokojů do země přijíždět. Spojení s těmito oblastmi jsou omezena, v Benghází nešel ani internet. Oficiální média žádné zprávy nepřinesla. Státní televize v pátek vysílala záběry z manifestací na podporu Kaddáfího v hlavním městě Tripolisu, jedny noviny ale psaly, že dav v Derně lynčoval dva policisty a další varovaly už dříve, že by úřady mohly protesty potlačit násilím.

Místní lidé sdělili, že do Benghází a některých dalších měst přišli příslušníci elitní Chamísovy brigády, nazývané podle Kaddáfího syna, který ji vede.

Britská rozhlasová stanice BBC citovala obyvatele Benghází, podle nichž jsou některé části města bez proudu a u vládních budov jsou tanky. Podle svědka citovaného Reuters byla večer slyšet střelba a protestující napadli a poškodili budovu státního rozhlasu. Většina lidí se bojí vycházet ven.

Opozice v Bahrajnu odmítla jednání

Hlavní opoziční šíitský blok v Bahrajnu Vifák odmítl dialog, k němuž v pátek po týdenních nepokojích v zemi vyzval král šajch Hamadd bin Ísá Chalífa.

"Necítíme tady vážnou vůli k dialogu, protože armáda je v ulicích," řekl člen bloku Vifák Ibráhím Mattar. Podle něj by vláda měla před zahájením jakéhokoliv dialogu přijmout koncepci konstituční monarchie a stáhnout jednotky z ulic. "Potom můžeme mluvit o dočasné vládě nových tváří, v níž nebudou současní ministři vnitra nebo obrany," dodal. Odpoledne se ale vojáci stáhli. Odchod nařídil zástupce vrchního velitele vojsk princ Salmán. V ulicích vojáky vystřídala policie, která zasáhla proti demonstrantům, kteří chtěli obsadit centrální Perlové náměstí v Manámě po odchodu vojsk. Nakonec je nechala na náměstí přijít.

Bahrajnský král nabídl dialog všem stranám v zájmu ukončení nepokojů, které si od pondělí vyžádaly životy šesti lidí a stovky zraněných.

Vifák drží ve 40členném parlamentu 18 křesel. Na protest proti zásahům proti demonstrantům ale z parlamentu odešel.

Protesty v Jemenu mají nejméně šest obětí

Na šest stoupl počet obětí demonstrací v Jemenu, které nabývají na síle. Čtyři lidé zahynuli v přístavu Aden na jihu země během palby policistů rozhánějících dav demonstrantů. Stříleli gumovými projektily. V Taízu zahynul jeden člověk a několik dalších bylo zraněno, když byl mezi demonstranty hozen granát. Řada lidí utrpěla zranění, když v davu propukla panika. Byli pošlapáni.

V hlavním města Saná se v sobotu střetly desetitisíce odpůrců s příznivci prezidenta Alího Abdulláha Salíha a policií. Ta střílela do vzduchu. Čtyři lidé byli zraněni, jeden zabit

Foto: Khaled Abdullah, Reuters

Demonstrace v Jemenu

V Alžíru zabránili protestům

Masivní nasazení policejních sil zabránilo v alžírské metropoli protivládním demonstrantům v plánovaném pochodu ulicemi města. Při srážkách byl podle agentury AFP těžce zraněn jeden poslanec strany Sdružení pro kulturu a demokracii.

Náměstí 1. máje, kde se měli opozičníci shromáždit, od rána blokovaly silné policejní oddíly. Přesto tam proniklo asi 200 lidí provolávajících "Svobodné a demokratické Alžírsko", "Lid chce pád režimu" a "Vláda vrahů". Na místě byla také skupinka stoupenců prezidenta Abdal Azíze Butefliky, která policisty vyzývala, aby je nechali "si to s nimi vyřídit". Policie demonstranty rozdělila do malých skupin a izolovala je.

Foto: Zohra Bensemra, Reuters

Protesty v Alžíru

O těžkém zranění svého poslance informovalo agenturu AFP samo Sdružení pro kulturu a demokracii.

Nepokoje se rozšířily do Kuvajtu

Kuvajt se stal další arabskou zemí, kam se rozšířily nepokoje, které propukly na konci loňského roku v Tunisku a vedly k odchodu tuniského i egyptského prezidenta.

Při pátečních srážkách v Kuvajtu mezi bezpečnostními silami a Araby bez státní příslušnosti žádajícími plná občanská práva bylo zraněno 30 lidí. Bylo mezi nimi sedm policistů. Oznámila to kuvajtská bezpečnost. Po demonstraci bylo podle ní 50 lidí zadrženo. Protestovalo tisíc Arabů. Policie je rozehnala slzným plynem a vodními děly.

Místní potomci nomádských kmenů trvale žijící v Kuvajtu při akci požadovali stejná práva, jaká požívají arabští občané země, tedy bezplatné školství a zdravotnictví a rovný přístup k zaměstnání a hlavně štědré sociální dávky.

Kuvajt má 2,8 miliónu obyvatel, z toho jen necelá polovina má občanství. Zbytek tvoří nekuvajtští Arabové a příslušníci dalších národností, vesměs přistěhovalečtí dělníci.

Reklama

Výběr článků

Načítám