Hlavní obsah

Lovce ušní v Austrálii odvlekli lidožraví žraloci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sydney
Aktualizováno

V Austrálii pátrají po padesátiletém lovci ušní Peteru Clarksonovi. Na jihu země ho napadli žraloci, když se potápěl pro ušně, což jsou plži lovení pro maso a perleť. Útok bezmocně pozoroval kapitán lodi Howard Rodd, který byl přesvědčen, že útočili lidožraví žraloci bílí (Carcharodion carcharias). Napsal to Syndey Morning Herald.

Článek

Clarkson se potápěl pro ušně ve čtvrtek u ostrova Perforated nedaléko zálivu Coffin. Nepotápěl se v kleci proti žralokům a není známo, zda u sebe měl elektronické zařízení na jejich odpuzování. Když ale byl napaden při lovu ušní v roce 2002 v Kalbarri, žádné zařízení proti žralokům u sebe neměl.

Foto: Profimedia.cz

Ulita ušně

Rodd řekl, že ze člunu viděl žraloky, jak Clarksona odtáhli. Rádiem volal o pomoc a prohledal oblast, než se vrátil na pobřeží, kde byl ošetřen kvůli šoku.

V pátek pokračuje pátrání po Clarksonovi a jeho vybavení.

Ušně

Ušně jsou mořští plži s plochou ulitou, jejíž poslední závit je široce otevřen. Zevnitř je ulita pokryta perletí. V ulitě mají otvory jimiž procházejí dlouhá tykadla.

Ušně mají velmi silnou nohu, kterou se přichycují k podkladu a jsou schopné se udržet i za silného příboje. Živí především hnědými a červenými řasami.

Čeleď Haliotidea, kam patří, má jediný rod Haliotis s asi stovkou druhů. Mají délku od dvou do dvaceti centimetrů.

Loví se jak pro chutné maso, tak kvůli perleti. Četnost některých druhu kvůli lovu silně poklesla. Některé druhy jsou ohroženy, a nesmějí se proto lovit. Od padesátých let se jiné druhy pěstují průmyslově zejména v Číně, Japonsku, Austrálii, ve Francii, v Jižní Africe v Chile a Mexiku i v USA.

Ušně, patřící mezi plže, mají ulity s otvory, jimiž vysunují tykadla. Loví se jak na maso, tak kvůli perleti na vnitřní straně ulit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám