Hlavní obsah

Klan uprchlého tuniského prezidenta dluží bankám miliardy

Přibližně 2,5 miliardy dinárů (přes 30 miliard korun) dluží tuniským bankám klan uprchlého prezidenta Zína Abidína bin Alího. Na 430 miliónů nemají ústavy záruky. Ve středu to podle DPA oznámil guvernér Tuniské centrální banky Mustafá Kamál Nablí. Bin Alí a jeho rozsáhlé příbuzenstvo si nechalo penězi financovat 182 podniků.

Foto: Profimedia.cz

Uprchlý tuniský prezident Zín Abidín bin Alí s manželkou Lajlou

Článek

"Bankovní sektor financoval 182 podniků rodin bin Alího, Trábilsíové (rodné příjmení bin Alího manželky) a dalších osob, které jsou s nimi provázány. Výše poskytnutých prostředků se odhaduje na 2,5 miliardy dinárů, což je asi pět procent z celkových prostředků poskytnutých bankovním sektorem v zemi," řekl.

"Vymahatelných je 71 procent poskytnutých finančních prostředků, u nichž byly záruky. Ale 430 miliónů dinárů představují rizikové úvěry" bez záruky jejich úhrady, uvedl guvernér podle agentury AFP. Úvěry podle něj poskytly státní i soukromé bankovní ústavy.

Prezident bin Alí po 23 letech u moci uprchl 14. ledna do Saúdské Arábie. Ze země vycestovala také jeho žena Lajla a další příbuzní.

Evropská unie na konci ledna rozhodla zmrazit finanční aktiva bývalého prezidentského páru a 46 osob z jejich nejbližšího okolí. Po podobném opatření sáhlo také Švýcarsko. Obsah zmrazených účtů zde byl podle AFP odhadnut na desítky miliónů švýcarských franků (stovky miliónů Kč).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám