Hlavní obsah

Nejnovější stát na světě ponese název Jižní Súdán

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Džuba

Jižní Súdán se bude jmenovat nejnovější stát na světě po osamostatnění súdánského jihu, o kterém rozhodlo nedávné referendum, oznámila vládní strana SPLM. Nový stát bude podle BBC vyhlášen 9. července.

Článek

Kromě Jižního Súdánu se spekulovalo o názvech Nilská republika, Kúš, Ekvatorie či Nový Súdán.

Pro osamostatnění animistického a křesťanského jihu se zásobami ropy hlasovalo v lednovém referendu téměř 99 procent voličů. Nový stát bude vyhlášen 9. července, kdy vyprší platnost dohody o ukončení občanské války mezi severem a jihem, v níž zahynuly přes dva milióny lidí.

Jih i sever Súdánu čeká sepsání nových ústav i sporné otázky kolem vymezení hranic. Jih hodlá zavést také novou měnu. „Jsme nově zrozeným národem a jako novorozenci jsme křehcí, ale máme možnost stát se velkými,“ citovala agentura AFP šéfa SPLM Pagana Amuma.

Situaci na jihu komplikují i vzbouřenci kolem George Athory. Jejich dvoudenní útok na vojáky z minulého týdne si vyžádal 200 mrtvých, přičemž většina z nich, až 160, byli civilisté včetně žen a dětí.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám