Hlavní obsah

Čína uznala Kimova syna jako jeho nástupce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Představitel čínské vlády podpořil plán severokorejského vůdce Kim Čong-ila na předání moci jeho 27letému synovi Kim Čong-unovi. Podle úterního oznámení severokorejské agentury KCNA čínský ministr pro bezpečnost Meng Ťien-ču „uvítal zdařilé řešení“ k zajištění pokračování socialistického režimu.

Foto: Reuters

Kim Čong-il a jeho následník Kim Čong-un na vojenské přehlídce

Článek

Vůdce KLDR nasměroval svého nejmladšího syna do vedení země, když ho v září povýšil na armádního generála a dosadil na významné posty v komunistické straně. Kim Čong-un už od té doby stačil provést čistku mezi důstojníky, jak uvedli představitelé skupiny Severokorejců žijících v Jižní Koreji North Korea Intellectual Solidarity (NKIS).

K čistkám v armádě se uchýlil též Kim Čong-il, když po otci převzal nejvyšší úřad.

Komunistická dynastie Kimů vládne od roku 1948, kdy ji založil otec současného vládce Kim Ir-sen.

Čína je největším spojencem KLDR, která je v mezinárodní izolaci kvůli svému jadernému programu. Číňané Pchjongjangu dodávají přes 80 procent potravin a paliv na severokorejském trhu a v posledních letech v zemi mohutně investují.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám