Hlavní obsah

Íránská policie rozháněla demonstranty v Teheránu slzným plynem

– Teherán • Aktualizováno

Nepovolenou demonstraci opozice v ulicích Teheránu v pondělí rozehnala íránská policie spolu s Revolučními gardami. Policisté na tisíce demonstrantů nasadili slzný plyn, desítky lidí byly zatčeny. Podle íránské agentury Fars byla jedna osoba zastřelena a několik lidí zraněno. Organizátorovi protestů bývalému premiérovi Míru Hosejnu Músávímu bylo zabráněno se akce zúčastnit. Byl uvězněn ve svém domě a byl mu odpojen mobilní telefon.

Článek

Akce svolaná Músávím a dalším opozičním předákem Mahdím Karrúbím byla oficiálně vyjádřením podpory protestům v Egyptě a v Tunisku, které vyústily v pád tamních prezidentů.

Íránci pochodovali Teheránem směrem k náměstí Mejdáne ázádí (náměstí Svobody), které je obvyklým místem velkých shromáždění. Někteří z demonstrantů provolávali "smrt diktátorovi", které však mohlo stejně směřovat proti svrženému egyptskému prezidentovi Husnímu Mubarakovi jako proti íránskému prezidentovi Mahmúdu Ahmadínežádovi.

Policie se snažila demonstraci zabránit. Podél trasy pochodu byly rozmístěny stovky policistů v uniformách i v civilním oblečení, kteří se snažili trasu pochodu zablokovat. Uzavřeli také stanice metra v okolí.

Policie a Revoluční gardy později použily proti demonstrantům slzný plyn. Střílely po nich také kuličkami s barvou a podle svědků zatkly desítky osob.

Músáví a Karrúbí minulý týden požádali úřady o povolení demonstrace. Vláda ale požadavek označila za protizákonný a zamítla ho. Varovala také, že proti demonstrantům zasáhne.

Policisté oběma opozičním vůdcům v účasti na manifestaci zabránili. "Všechny telefony, pevné linky i mobily pana Músávího a jeho manželky jsou od neděle zablokovány. Dnes ráno přístup k jeho domu zablokovala policejní vozidla," uvádí se na serveru, který Músáví provozuje.

Také Karrúbí je od čtvrtka pod policejním dohledem.

"Stoupenci satana"

Shromáždění bylo svoláno na podporu demonstrantů v Tunisku a v Egyptě, kterým se podařilo svrhnout tamní prezidenty. Podporu protestním hnutím v těchto severoafrických zemích vyjádřila i íránská vláda. Opoziční manifestaci ale zakázala s tím, že jde o záminku, jak protestovat proti íránskému režimu.

Před jakoukoli demonstrací opozice v neděli varoval teheránský generální prokurátor Abbás Džafarí Dolatabádí, který potvrdil zprávy o zatýkání v opozičních kruzích. Opozice odhaduje, že o víkendu byla zadržena dvacítka osob.

Šéf íránských náboženských milicí Muhammad Rezá Nagdí v neděli varoval před těmi, kdo údajně svádějí íránský lid, a prohlásil, že je třeba je označit za stoupence satana. Členové milice podle něj "prokázali svou důvěryhodnost a jsou připraveni obětovat život" při obraně režimu.

Íránská vláda tvrdě potlačila protestní hnutí, které se zrodilo po kontroverzním znovuzvolení prezidenta Ahmadínežáda v červnu 2009. Desítky lidí zahynuly, tisíce byly zatčeny a desítky lidí byly odsouzeny k těžkým trestům.

Náboženské milice zvané basidž, které mají statisíce aktivních členů a jsou napojeny na režimní islámské revoluční gardy, hrály hlavní roli v potlačování manifestací opozice.

Kromě Íránu vyšli demonstranti do ulic také v Bahrajnu a Jemenu.

Reklama

Výběr článků

Načítám