Hlavní obsah

Z káhirského náměstí mizí demonstranti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira
Aktualizováno

Hlavní náměstí Tahrír v Káhiře, které bylo v uplynulých třech týdnech dějištěm největších a klíčových demonstrací proti vládě prezidenta Husního Mubaraka, opustily tisíce demonstrantů. Armáda, která po páteční rezignaci Mubaraka převzala nad zemí kontrolu, nechala v pondělí uzavřené úřady a banky, aby se situace v zemi mohla vrátit k normálu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Demonstranti v Egyptě balí stany a umývají tanky vojákůmVideo: Reuters

 
Článek

Armádní velení vyzvalo poslední demonstranty, aby náměstí opustili. Očekává se, že armáda, která pozastavila platnost ústavy a rozpustila parlament, také zakáže odbory a profesní organizace, čímž v podstatě zakáže stávky, uvedla agentura Reuters.

Právě stávková nálada se zemí šíří, upozornila stanice BBC s tím, že v neděli stávkovali i někteří policisté a stěžovali si, že museli zasahovat proti demonstrantům. Stávkující se před budovou ministerstva vnitra střetli s vojáky. Jinde se na pracovištích lidé inspirovali hnutím, které vyvolalo Mubarakův pád, a staví se proti nadřízeným, které viní z rostoucích majetkových rozdílů.

Armáda slíbila, že zemi povede půl roku nebo do řádných voleb. Ty byly původně plánovány na září.

Uchazečů o prezidentský úřad je už několik
Ještě než v pátek prezident Mubarak definitivně odstoupil, vyrojila se v Káhiře řada jmen jeho možných nástupců. Je samozřejmě otázkou, jak se k těmto aspirantům postaví nyní všemocná armáda. Přehled momentálních kandidátů přinesl časopis Time.
Za nejvážnějšího kandidáta je momentálně považován exministr zahraničí Amr Músá. V zemi je populární za otevřenou kritiku politiky USA a Izraele z titulu nynější funkce šéfa Ligy arabských zemí.
Podle zpráv chce odstoupit a vrátit se do země. Pro okolí byl stále dost blízký káhirskému establishmentu, a proto by byl jistou zárukou kontinuity egyptské politiky.
Druhým favoritem je Jahjá Džamal, bývalý předseda ústavního soudu, který se angažoval v demonstracích na káhirském náměstí Tahrír a je považován za mluvčího revoluce. Stoupenci očekávají, že zemi dovede k ústavní reformě.
Mluví se také o právníkovi Ajmanu Núrovi, který v roce 2005 kandidoval proti Mubarakovi v prvních prezidentských volbách s více kandidáty. Režim ho poté skandalizoval v médiích, uvěznil a byla mu odebrána advokátní licence.
Ve hře jsou i dva nositelé Nobelovy ceny. Tváří opozice se pro svět díky své proslulosti stal Muhammad Baradej, exšéf Mezinárodní agentury pro atomovou bezpečnost.
„Mnoho Egypťanů však říká, že nevěří člověku, který většinu své kariéry prožil v cizině,“ napsal Time. Stejně i světově uznávaný chemik Ahmed Zuweil se teprve vrátil do Egypta.
zdroj: PRÁVO, roš

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám