Hlavní obsah

Egyptská armáda rozpustila parlament, ústava neplatí

Káhira

Egyptská nejvyšší vojenská rada pozastavila platnost ústavy a rozpustila parlament. Podle prohlášení, které v neděli zveřejnila egyptská státní televize, hodlá rada vytvořit komisi pro návrh nové ústavy. O přijetí základního zákona se má rozhodnout v referendu, jehož pravidla podle agentury AP armáda stanoví.

Článek

Vojenská rada se v pátek v Egyptě chopila moci poté, co byla oznámena demise prezidenta Husního Mubaraka. Zemi prý chce řídit půl roku, nebo dokud nebude možné uspořádat prezidentské a parlamentní volby. [celá zpráva]

Agentura AP upozornila, že rozpuštění parlamentu a zrušení ústavy patřily k hlavním požadavkům demonstrantů, kteří se bezmála tři týdny v Káhiře i dalších městech domáhali Mubarakova odchodu. I po jeho pádu se mnozí z účastníků protestních akcí odmítali vrátit domů, dokud nebudou oznámeny další kroky armády.

USA podle íránského politika chtěly Egypťanům ukrást revoluci

Spojené státy se pokoušely ukrást revoluci egyptského lidu. Podle oficiální tiskové agentury IRNA to dnes prohlásil předseda íránského parlamentu Alí Larídžání. Prezidentské pravomoci v Egyptě v pátek převzala armáda.

Foto: Goran Tomasevic, Reuters

Egyptský voják

"Vedoucí představitelé této země (Spojených států) chtěli ukrást revoluci egyptského lidu, aby ji zbavili síly," prohlásil podle agentury AFP Larídžání o přesunu moci armádě, který Washington podpořil.

Rezignaci egyptského prezidenta Mubaraka nazval Larídžání "odchodem diktátora", který představuje "začátek egyptského jara".

"Ale před a po této události se USA chystaly egyptskou revoluci ukrást," řekl. Dodal, že některé země regionu, které podporovaly Mubaraka, na příkaz USA vyjádřily podporu aktuálnímu procesu transformace. Podle AFP mínil především Saúdskou Arábii.

Prezident Mubarak rezignoval na svůj úřad po 30 letech u moci a po 18 dnech masových protestů. Írán abdikaci významného amerického spojence na Blízkém východě označil za "prohru Washingtonu a sionismu v oblasti". Saúdská Arábie uvítala mírovou mocenskou změnu v Egyptě a vyjádřila naději, že se egyptským ozbrojeným silám podaří obnovit stabilitu a klid.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám