Hlavní obsah

Útoční dvoumetroví ptáci ohrožují Australany zdrcené cyklonem a povodněmi

Novinky, Jakub Kynčl

Australané v oblastech zdecimovaných cyklonem Yasi čelí dalšímu velkému problému. Úřady je nyní varovaly před kasuáry, obřími nelétavými ptáky. Ty připravila bouře o velkou část jejich přirozeného domova v deštných pralesech a ptáci tak začnou hledat potravu v blízkosti lidských obydlí. Pokud pojme kasuár pocit ohrožení, dokáže svými drápy člověka bez potíží vykuchat.

Foto: Profimedia.cz

Kasuár přilbový

Článek

Obyvatelé komunit okolo Mission Beach na severním pobřeží Queenslandu byli počátkem měsíce silně zasaženi silným cyklonem Yasi, který srovnal se zemí velké množství budov a napáchal obrovské škody. Nyní jim úřady radí, ať si dávají extrémní pozor na až dvoumetrové ptáky, kteří útočí na lidi, pokud se cítí být v ohrožení. Kasuáři běžně žijí pouze uvnitř deštných pralesů, avšak cyklon zničil velkou část jejich přirozeného útočiště.

Kasuáři jsou pověstní zejména svými extrémně dlouhými pařáty, ty jsou ostré jako meč a mohou měřit až 12 centimetrů. Mají velmi silné nohy a pouhým jedním kopem mohou vykuchat psa, koně či člověka. Váží většinou 60 až 70 kilogramů. V roce 2007 byli vyhlášeni Guinnessovou knihou rekordů jako nejnebezpečnější ptáci na světě.

Foto: Profimedia.cz

Kasuár přilbový dorůstá obvykle výšky 150 až 200 centimetrů.

Nicméně, kasuáři bojují o holé přežití. Kvůli kácení deštných pralesů a rozvoji pobřežních oblastí jim hrozí vyhynutí, Odhaduje se, že jich v australské džungli zbývá asi jen 1000 kusů. Ekologové a ochranáři zvířat varují, že v nadcházejících týdnech budou ptáci nuceni vycházet z pralesa, protože cyklón zbavil stromy jejich hlavního zdroje potravy, ovoce.

Australská vláda již připravuje nouzová letecká shození potravy pro ptáky ve snaze udržet je pryč od obydlených oblastí. Obyvatelé již byli varováni před hladovými kasuáry, kteří se mohou přiblížit k jejich obydlím ve snaze najít nějakou potravu.

Foto: Profimedia.cz

O kasuárech mluví i mnoho australských legend. Mimo jiné i malba z 19. století ukazuje, jak na lidi ptáci svou velikostí působili.

"Je důležité, aby veřejnost kasuáry nekrmila. Je to pro jejich bezpečnost, ale i v zájmu dlouhodobého přežití těchto ptáků. Kasuáři, kteří budou očekávat potravu od lidí mohou být agresivní a nebezpeční," varovala queenslandská ministryně Kate Jonesová.

Varování přichází i v souvislosti s řáděním cyklonu Larry, který poničil stejnou oblast roku 2006. Tehdy zahynula třetina populace kasuárů a zbylí se často vydávali do obydlených oblastí ve snaze získat potravu. Ekologové se obávají, že by něco podobného mohlo nastat i nyní. Trvá v průměru rok a půl, než se poničený prales zregeneruje, což může být pro kasuáry fatálně dlouhá doba.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám