Hlavní obsah

Egypt se bude řídit mezinárodními smlouvami, vládu zatím ponechá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira

Egypt bude respektovat všechny mezinárodní a regionální smlouvy, které podepsal. Současný kabinet pak bude pokračovat v činnosti do vytvoření nové vlády, prohlásil v sobotu ve státní televizi vysoce postavený člen egyptské armády. Ozbrojené síly v pátek po oznámení demise prezidenta Husního Mubaraka převzaly moc v zemi.

Článek

"Současná vláda a guvernéři budou pokračovat v činnosti do vytvoření nové vlády," řekl představitel armády. "Egyptská arabská republika je vázána všemi regionálními a mezinárodními závazky a smlouvami," prohlásil. Armáda také oznámila, že "bude usilovat o zajištění poklidného předání moci v rámci svobodného, demokratického systému, který umožní zvolené civilní moci spravovat zemi a vytvořit demokratický svobodný stát".

Podle agentury AP je dnešní prohlášení ujištěním pro mezinárodní spojence Egypta včetně USA a Izraele, který se obával, že Mubarakova abdikace by mohla ohrozit mírovou smlouvu mezi Egyptem a židovským státem z roku 1979. Izraelský ministerský předseda Benjamin Netanjahu prohlášení egyptské armády přivítal.

"Dlouholetá mírová smlouva mezi Izraelem a Egyptem byla výrazným přínosem pro obě země a je základem míru a stability na celém Blízkém východě," uvedl v prohlášení Netanjahu. Egyptská armáda v sobotu také zkrátila zákaz nočního vycházení. Dosud začínal ve 20:00, nově bude platit od půlnoci do šesté hodiny ranní.

Ministři nesmějí vycestovat

Podle nejmenovaného zaměstnance káhirského letiště k dalším novým opatřením patří zákaz pro současné i bývalé vládní činitele vycestovat ze země bez souhlasu prokurátora nebo nejvyšší vojenské rady. Agentura Reuters s odvoláním na vojenské zdroje uvedla, že bývalý egyptský ministr informací je v domácím vězení. Zemi nesmí opustit ani bývalý premiér Ahmad Nazíf a bývalý ministr vnitra Habíb Ibráhím Adlí. Proti všem třem je vedeno vyšetřování.

Mubarak odstoupil z funkce po 18 dnech masových protestů a po téměř 30 letech v úřadu. Jeho rezignaci ohlásil viceprezident Umar Sulajmán. Po tomto oznámení celou noc lidé v Egyptě slavili.

Reklama

Související témata:

Související články

Mubarak s rodinou opustil Káhiru

Egyptský prezident Husní Mubarak v pátek i s rodinou odcestoval z vojenské letecké základny na předměstí Káhiry. Oznámily to televizní stanice Al-Arabíja...

Egyptský prezident Mubarak rezignoval

Prezident Egypta Husní Mubarak v pátek odpoledne odstoupil z funkce. V televizním vystoupení to sdělil viceprezident země Umar Sulejmán. Egypťané již tuto...

Výběr článků

Načítám