Hlavní obsah

Egyptská armáda tajně zatýká demonstranty a mučí je

Novinky, rei
Káhira

Vojáci v Egyptě hromadně nechávají v tichosti zmizet demonstranty, kteří v ulicích požadují odchod egyptského prezidenta Husního Mubaraka, a mučí je. S odkazem na humanitární organizace i příznivce opozice, kteří se v rukou armády ocitli, to v pátek napsal britský deník The Guardian.

Článek

„Byl jsem v boční ulici, když mě zastavil voják a zeptal se, kam jdu. Když jsem mu to řekl, obvinil mě z práce pro zahraniční nepřátele. Dorazili další vojáci a všichni mě začali mlátit puškami,“ řekl 23letý Ašraf, který si nepřál zveřejnit celé své jméno s argumentem, že by mohl být znovu zadržen. Na hlavní náměstí Tahrír v Káhiře nesl minulý pátek léky pro provizorní ošetřovny.

Vojáci ho umístili do místnosti, kde se nejprve jeden důstojník ptal, kdo ho platí, aby se stavěl proti vládě. „Když jsem řekl, že chci sám lepší vládu, udeřil mě do hlavy a já jsem upadl na podlahu. Potom do mě začali další vojáci kopat. Jeden z nich mě kopal do rozkroku. Vytáhli bajonet a hrozili, že mě s ním znásilní. Pak mi s ním mávali mezi nohama. Říkali, že můžu zemřít, anebo zmizet ve vězení, a nikdo se to nedozví,“ popsal Ašraf.

Bití podle jeho slov pokračovalo několik hodin, až skončil v místnosti s desítkou dalších mužů, kteří si prošli podobnými útrapami. Asi 18 hodin od zadržení ho propustili s varováním, aby se na náměstí nevracel.

Jiní takové štěstí neměli. „Volá nám spousta rodin a říkají: ‘Nemůžeme najít svého syna, zmizel’,“ popsala zástupkyně Human Rights Watch Heba Morayefová. Organizace má zaznamenáno 119 zatčení civilistů vojáky, ale domnívá se, že je to jen zlomek.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Demonstrace v Káhiře

Podle Guardianu se stovky a možná tisíce Mubarakových oponentů ocitly v rukou vojáků, kteří tvrdí, že si zachovávají nestrannost a zasahují jen proto, aby zamezili střetům mezi opozicí a příznivci vlády. Podle svědectví ale tomu tak není a armáda praktikuje metody, jež byly dosud připisovány pouze státní tajné službě SSI, jejíž příslušníky podle tento týden odtajněných depeší amerických diplomatů cvičili agenti FBI na základně Quantico ve Virginii.

Většina lidí byla propuštěna, ale o osudu množství dalších se neví. Podle Egyptské iniciativy za osobní práva někteří lidé zmizeli jen proto, že u sebe měli nějaký leták, anebo pouze kvůli tomu, jak vypadají. „Jsou to lidé, kteří se účastnili protestů, porušili zákaz vycházení, odmlouvali vojákům, nebo jen vypadali podezřele,“ řekl zástupce iniciativy. Aktivisté uvedli, že vojáci používali i elektrické šoky.

Reklama

Výběr článků

Načítám