Hlavní obsah

Kuba se dočkala kabelového připojení k internetu

Novinky, rei
Havana

Kubu s Venezuelou spojil podmořský kabel, jenž má Kubáncům, nebo alespoň malé skupině vyvolených mezi nimi, zajistit rychlejší internetové připojení, a také umožní levnější telefonní hovory z ostrova do zahraničí. Kabel bude zprovozněn v červenci, informovala ve čtvrtek stanice BBC.

Foto: Profimedia.cz

Školáci v Havaně při výuce práce s počítačem

Článek

Kuba má jedno z nejpomalejších internetových připojení na světě, neboť se dosud mohla spolehnout jen na spojení přes satelit. Nový kabel zajistí 3000krát rychlejší stahování obsahu a výrazně zlevní mezinárodní telefonní hovory.

Nový 1600 kilometrů dlouhý kabel sponzorovala organizace založená venezuelským prezidentem Hugo Chávezem. Podle vyjádření kubánského ministra pro informace a komunikace Medarda Díaze lepší internetové spojení posílilo suverenitu Kuby a vrazilo klín do ekonomické blokády, kterou vůči komunistickému režimu uplatňují po desetiletí USA.

Připojení k internetu má na Kubě podle oficiálních statistik pouze tři procenta populace, což je nejmenší poměr ze všech zemí západní polokoule. Přístup je možný pouze se souhlasem vlády, i když existuje silný černý trh a od předloňského roku mohou Kubánci využívat i internetové kavárny nacházející se většinou v hotelech.

Reklama

Výběr článků

Načítám