Hlavní obsah

Indie obnoví s Pákistánem mírové rozhovory

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dillí

Indie a Pákistán se dohodly na obnovení mírových rozhovorů, které indická vláda přerušila po teroristických útocích v Bombaji na podzim 2008. Ve čtvrtek to s odkazem na indické zdroje oznámila agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Premiéři Indie a Pákistánu Manmóhan Singh (vlevo) a Jusúf Raza Gilání se setkali loni v Bhútánu.

Článek

Obě rivalské země byly pod tlakem Spojených států, aby zmírnily vzájemné napětí, protože se Washington obával jeho rozšíření do Afghánistánu, kde je situace pro Západ už tak dost komplikovaná. Rozhodnutí vrátit se k jednacímu stolu bylo podle Reuters přijato tento týden na setkání zástupců ministerstev zahraničí v bhútánském hlavním městě Thimphu.

Dillí pozastavilo rozhovory v rámci mírové iniciativy započaté mezi oběma zeměmi v roce 2004 po teroristických útocích v Bombaji. Deset ozbrojených mužů několik dní obléhalo centrum města a střílelo na potkání. Zemřelo 166 lidí. Vyšetřovatelé za strůjce útoků označili organizaci Laškar-e-taíba, která sice byla oficiálně zakázána, ale Pákistán podle nich její činnost neomezoval. Islámábád nařčení z podpory teroristů odmítl.

Deník The International Herald Tribune loni napsal, že členové Laškar-e-taíba útočí i v Afghánistánu. [celá zpráva]

Jediný přeživší útočník z Bombaje Muhammad Adžmál Amir Kasab byl loni  indickým soudem odsouzen k trestu smrti. [celá zpráva]

Spor o Kašmír a zástupná válka v Afghánistánu

Indie s Pákistánem především vedou šest desítek let spor o hraniční oblast Kašmíru. Oba státy, které disponují jaderným arzenálem, si ho nárokují celý a dvakrát kvůli němu vedly válku. Indie nedávno naznačila, že by z Kašmíru mohla stáhnout až čtvrtinu vojáků a zmírnit režim přeshraničních návštěv.

Vzájemná soutěž, kterou v posledních měsících zmírnila setkání premiérů obou zemí i loňský finanční dar Indie obětem záplav v Pákistánu, se přenesla i do Afghánistánu, kde Islámábád s Dillím vedou zástupnou válku. Mírové rozhovory v minulosti velký pokrok nepřinesly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám