Hlavní obsah

Tchajwanský generál zatčen kvůli špionáži pro Čínu

Tchaj-pej

Na Tchaj-wanu byl zatčen generál, kterého úřady podezřívají ze špionáže pro Čínu. Jedná se o nejvýše postaveného důstojníka obviněného z této činnosti za čtyři desítky let, uvedla ve středu BBC.

Foto: Profimedia.cz

Generálmajor Lo Hsien-čche

Článek

Generála Lo Hsien-čchea měl Čína na svou stranu dostat v roce 2004, když působil v zahraničí, uvedlo ministerstvo obrany. Odmítlo ale potvrdit zprávy, že to bylo v USA a že generál prodal informace o vojenských komunikačních zařízeních.

Na Tchaj-wan se Lo vrátil o dva roky později a v roce 2008 ho povýšili na generálmajora. Jeho zatčení předcházelo roční vyšetřování. Ministerstvo obrany rovněž zřídilo zvláštní skupinu, která má omezit veškeré možné škody.

Lo je nejvýše postaveným důstojníkem zatčeným kvůli podezření ze špionáže od 60. let, kdy s pouty na rukou skončil náměstek ministra obrany. Podle kritiků se ke spojení s Čínou hlásil už dávno a úřadům trvalo, než zakročily.

Navzdory vstřícnosti z posledních let zůstávají vztahy Číny s Tchaj-wanem od roku 1949, když se Tchaj-wan na konci občanské války odtrhl, napjaté. Čína jej považuje za svou součást a v minulosti hrozila vojenskou akcí, vyhlásí-li ostrov nezávislost.

Reklama

Výběr článků

Načítám