Hlavní obsah

Piráti unesli další dvě lodě včetně tankeru s ropou za stamilióny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím/Atény

Během dvou dní unesli námořní piráti v Adenském zálivu a Indickém oceánu dvě lodě. Nejprve jim v úterý padl do rukou italský tanker i s 22 členy posádky a následně zadrželi řecký tanker s tunami ropy a 25člennou posádkou.

Foto: Profimedia.cz

Somálští piráti

Článek

Loď MT Irene SL plující pod řeckou vlajkou byla unesena na cestě z Kuvajtu do Mexického zálivu. Veze 270 000 tun ropy. Piráti se jí zmocnili u břehů Ománu. Posádku tvoří sedm Řeků, 17 Filipínců a Gruzín. Podle BBC je cena nákladu 200 miliónů dolarů (3,5 miliardy korun).

Už v úterý somálští piráti zajali ve vodách Indického oceánu italský tanker. Na palubě bylo 22 členů posádky, pět Italů a 17 Indů, uvedla ČTK.

Piráti na výkupném za unesená plavidla ročně inkasují milióny dolarů. V současnosti zadržují přes čtyři desítky plavidel a přes 700 lidí. Podle Mezinárodního úřadu pro námořní dopravu (IMB) unesli piráti v loňském roce rekordní množství lodí i lidí. Osm námořníků při tom přišlo o život.

Britský velitel námořních sil EU u východního pobřeží Somálska nedávno uvedl, že piráti se uchylují k agresivnějším metodám při obsazování lodí proplouvajících oblastí a neváhají použít rukojmí jako lidské štíty. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám