Hlavní obsah

Plukovníci ze Severní a Jižní Koreje jednali na hranici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Armádní představitelé Severní a Jižní Koreje se v úterý sešli k prvním společným jednáním od listopadového útoku KLDR na jihokorejský ostrov Jonpchjong, při němž zemřeli čtyři lidé. Jednání v pohraniční vesnici Panmundžon mají připravit půdu pro setkání na vyšší úrovni, uvedly agentury.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Generality obou Korejí jednaly na čářeVideo: Reuters

 
Článek

Právě v Panmundžonu bylo v roce 1953 uzavřeno příměří mezi oběma státy, které trvá dodnes. Setkání plukovníků zřejmě bude několik, než se sejdou ministři obrany obou zemí. Severní Korea jednání označila za výměnu názorů. Další schůzka byla dohodnuta na středu.

Vztahy mezi Pchjongjangem a Soulem jsou napjaté po potopení jihokorejské korvety z loňského března, při němž zemřelo 46 Jihokorejců. Soul tvrdí, že loď potopilo severokorejské torpédo. KLDR to odmítá.

V listopadu pak Severokorejci zaútočili na ostrov Jonpchjong. Severní Korea odmítá hranici, kterou po roce 1953 vytýčila OSN a tvrdí, že Jonpchjong patří jí. Útok byl prý reakcí na provokace. Jižní Korea po ostřelování přijala tvrdý kurs vůči KLDR a podnikla sérii armádních cvičení. Od Pchjongjangu požaduje omluvu.

Reklama

Související články

Soul hrozí tvrdou odvetou na provokace KLDR

Jihokorejský prezident I Mjong-bak v pondělním projevu k Novému roku pokračoval v tvrdých slovních výpadech vůči Severní Koreji, i když dodal, že dveře...

Výběr článků

Načítám