Hlavní obsah

Jižní Súdán si zvolil samostatnost, Chartúm to uznal

Jižní Súdán si drtivou většinou hlasů zvolil odtržení od severní části země. Pro nezávislost křesťanského a animistického jihu na muslimském severu se v lednovém referendu vyslovilo 98,83 procenta z necelých čtyř miliónů hlasujících. Konečné oficiální výsledky všelidového hlasování zveřejnila v pondělí večer při ceremonii v Chartúmu komise pro referendum; súdánský prezident Umar Bašír je už předtím formálně uznal ve vydaném dekretu.

Článek

Americký prezident Barack Obama již oznámil, že USA letos v červenci uznají svrchovaný a nezávislý jižní Súdán. V prohlášení reagujícím na oficiální výsledky referenda poblahopřál obyvatelům jižního Súdánu k všelidovému hlasování "korunovanému úspěchem".

Ministryně zahraničí USA Hillary Clintonová označila súdánské referendum za "pokojné a spořádané" a ocenila vládu v Chartúmu za akceptování jeho výsledků.

Nepokoje si vyžádaly desítky obětí

Vyhlášení výsledků předcházely nepokoje, při nichž bylo za poslední čtyři dny nejméně 50 lidí zabito při vzpouře armádních jednotek v jižním Súdánu. Jihosúdánští příslušníci společného armádního útvaru severu i jihu odmítli s jednotkou odejít na sever.

"Dnes před celým světem oznámíme náš souhlas a respekt k rozhodnutí obyvatel jihu," prohlásil dopoledne Bašír před svými stoupenci v hlavním městě Chartúmu. "Konečné výsledky referenda jsou známy a jsou ve prospěch odtržení... a my se konečným výsledkem budeme řídit."

Při večerní ceremonii byly oficiální výsledky promítány na velkoplošných obrazovkách v Chartúmu. Stálo na nich podle agentury AFP, že z 3,837.406 odevzdaných platných hlasů bylo jen 44.888, tedy 1,17 procenta ve prospěch zachování jednoty se severem.

Nový stát má vzniknout v červenci

Představitelé jižního Súdánu podle agentury Reuters řekli, že o jménu budoucího nového státu ještě nebylo rozhodnuto. Mohlo by prý ale znít Jižní Súdán.

V jihosúdánském hlavním městě Džuba se shromáždily stovky lidí, aby výsledky referenda oslavily.

"Dnes už se nebojím války, to je minulost... Naši vůdci se spřátelili se severem, pokud jde ale o mě, nikdy jim nedokážu odpustit to, co jsem viděl. Neříkám, že je teď nenávidím, nechci je už ale nikdy vidět," řekl agentuře Reuters třicátník Riak Maker obklopený bubnujícími muži a kvílejícími ženami.

Jižní Súdán by se měl stát nejmladším státem světa 9. července, kdy vyprší platnost dohody o ukončení občanské války mezi severem a jihem země, v níž zahynuly přes dva miliony lidí.

 Začnou jednání o vypořádání

Sever a jih čeká nyní vyjednávání o vypořádání, včetně sporných otázek vymezení hranic nebo občanství. Bašír již dal najevo, že po rozdělení nebude mít nikdo dvojí občanství súdánského severu i jihu, přestože súdánská ústava to nyní v zásadě umožňuje.

Na jih navíc čeká úkol získat členství v takových mezinárodních organizacích, jako je OSN a především pak Světová banka či Mezinárodní měnový fond (MMF), s nimiž by se otevřely cesty k financím nutným pro obnovu válkou poničené země.

Jih i sever budou muset sepsat novou ústavu a na obě nově vzniklé země čeká řešení celé škály problémů. Jak napsala agentura Reuters, sever je v ekonomické krizi, sužuje ho rostoucí inflace a nedostatek deviz, zatímco jih bude potřebovat co nejvíc peněz na rekonstrukci země.

Jih hodlá zavést novou měnu, což by se podle expertů mělo obejít bez problémů. Zahraniční dluh Súdánu ve výši 40 miliard dolarů by podle severu měl být "společnou odpovědností" obou zemí, ale jih zatím nejeví ochotu část dluhu převzít; hlavním důvodem je to, že případné zadlužení by mohlo stát v cestě zisku půjček od Světové banky a MMF.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám