Hlavní obsah

Írán údajně zahájil hromadnou výrobu balistických raket

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Írán zahájil hromadnou výrobu nezachytitelných balistických raket určených k likvidaci mořských cílů. Prohlásil to v pondělí velitel islámských revolučních gard generál Mohammad Alí Džafarí. Íránský prezident v pondělí zároveň představil čtyři satelity domácí produkce, jež jsou součástí íránského vesmírného programu.

Foto: Caren Firouz, Reuters

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád

Článek

"Rychlost raket je třikrát vyšší než zvuku, jsou neodhalitelné a nepřítel je nemůže neutralizovat," ujistil generál Džafarí, který nicméně neupřesnil ani název či jiné charakteristiky těchto zbraní. Dodal, že sdělovací prostředky dostanou k dispozici film o vypuštění jedné z raket.

"Balistické rakety, o nichž jsme poskytli informace před dvěma lety, se začaly vyrábět hromadně, ale jsou ještě přesnější a propracovanější," citovala generála agentura IRNA.

Islámské revoluční gardy mají pod svou plnou kontrolou íránský program balistických i jiných raket.

Satelity jsou podle státní televize výzkumné

Írán má k dispozici rakety dlouhého, středního i krátkého doletu. Většina z nich byla vyvinuta na základě raket ruských, čínských a severokorejských a je schopna zasáhnout Izrael či americké základny na Blízkém východě a v Perském zálivu.

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád v pondělí při ceremonii v Teheránu představil čtveřici satelitů, které státní televize označila za výzkumné, ale ani v tomto případě nebyly zveřejněny detaily. Írán tvrdí, že vyslal do vesmíru dvě družice, v současnosti ale na oběžné dráze žádný satelit nemá.

Západní i blízkovýchodní země se obávají, že íránský vesmírný program by mohl posílit i program balistických raket a následně schopnost provádět dozor z vesmíru. A Spojené státy i další země se navíc obávají, že jaderný i raketový program by mohly íránskému režimu umožnit zamířit jaderné zbraně na Evropu a Izrael.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám