Hlavní obsah

Čtení z hvězd je věda, rozhodl indický soud

Novinky, pst

Astrologie je vědcům většinou pro smích, nicméně v Indii ve čtvrtek padl rozsudek, který přiznává předvídání osudu z hvězd a nebeských těles postavení vědecké disciplíny. Bombajský vyšší soud odmítl žalobu nevládní organizace Janhit Manch, která chtěla veřejně odsoudit praktiky astrologů, tantristických mistrů a dalších mystiků jako šarlatánské.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Bombajský soud se podle listu The Times of India v rozsudku odvolává na rozhodnutí nejvyššího soudu, který univerzitám nařídil, aby zvážily zařazení astrologie do učebních plánů. Bombajský soud se tímto výnosem cítil vázán.

Soud také odmítl pokus postihnout astrologii a jiné podobné nevědecké obory na základě klamavé reklamy, která vydává například právě astrologii za 4000 let potvrzenou důvěryhodnou vědu. Podle soudu je zákon namířen proti klamavé reklamě na produkty a proti astrologii jako vědě nemůže být použit.

Žalující strana se u astrologie snažila především zpochybnit správnost předpovědí mnoha jinak známých astrologů. Ve stostránkovém dokumentu, který byl součástí obžaloby, byly podrobně zdokumentovány některé předpovědi - především z těch veřejných, které odhadovaly příštího premiéra země.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám