Hlavní obsah

České novináře v Egyptě napadli a okradli

Káhira

S pokračujícími nepokoji v Egyptě, při nichž se střetávají protivládní odpůrci s příznivci vlády, přičemž se je od sebe snaží dostat vojáci a policie, se z centra Káhiry stala nebezpečná zóna. Do potíží se v pátek dostalo i šest českých novinářů, které opakovaně terorizovaly ozbrojené skupiny hlásící se k oběma táborům. Novináři byli napadeni a okradeni.

Článek

Šest Čechů se podle Českého rozhlasu chtělo dostat na letiště či k ambasádě ČR, která se nachází v klidnější části města. „Na cestě nás zadržela skupina ozbrojenců, bylo mezi nimi i několik vojáků. Jinak to byli asi patnáctiletí kluci s pistolemi a noži. Ukradli nám notebook a několik set eur, pak se začali hádat o kořist a prát mezi sebou. Vojáci je od nás odháněli a díky nim jsme mohli odjet,“ uvedl rozhlasový zpravodaj Břetislav Tureček.

Část skupiny se následně k ambasádě dostala bez dalších potíží, druhá však cestou byla znovu zastavena a okradena, doplnil Tureček. O anabázi svého redaktora a kameramana informovala Česká televize s tím, že je opakovaně napadli příznivci egyptského prezidenta Husního Mubaraka.

Tureček však uvedl, že čeští novináři byli napadáni i protivládními demonstranty. Ti si mysleli, že Češi odkrývají jejich tajné strategie, zatímco provládní skupiny je nařkly, že straní demonstrantům. I další agentury informují o množících se útocích proti novinářům, kteří přicházejí o peníze i techniku.

Protesty v Egyptě pokračují přes týden. Demonstranti nazvali pátek "Dnem odchodu" Mubaraka. V ulicích Káhiry jsou tisíce lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám