Hlavní obsah

USA jednají o možnostech Mubarakova odchodu

– Káhira • Aktualizováno

Spojené státy jednají s egyptskou vládou o možnostech odchodu prezidenta Husního Mubaraka, informoval ve čtvrtek deník The New York Times. Mubarak prohlásil, že by rád úřad opustil hned, ale bojí se, že v Egyptě propukne chaos. Tisíce Egypťanů v ulicích žádají jeho okamžitý odchod přes týden.

Foto: Amr Abdallah Dalsh, Reuters

Snímek amerického prezidenta Baracka Obamy s jeho egyptským protějškem Husním Mubarakem z roku 2009

Článek

Ve čtvrtek informovaly světové agentury, že egyptská vláda, kterou Mubarak počátkem týdne obměnil, aby provedl rychlé reformy, začala jednat s opozicí. Prezident později připustil vůli odejít, ale poukázal na hrozící nestabilitu v zemi.

List The New York Times uvedl, že USA s Mubarakem projednávají možnost jeho okamžitého odchodu a ustavení prozatímní vlády vedené viceprezidentem a donedávna ještě šéfem egyptské rozvědky Omarem Sulejmanem. Prozatímní kabinet by zahájil proces ústavních změn, přičemž by ho měla podpořit i armáda vedení generálem Samim Enanem. Není však tak úplně jasné, zda je klíčová podpora armády zajištěna.

Návrh počítá s tím, že do prozatímní vlády vstoupí i opoziční skupiny včetně dosud zakázaného Muslimského bratrstva. Cílem jsou svobodné a spravedlivé zářijové volby.

Bílý dům konkrétní podrobnosti z jednání nepotvrdil, přiznal však, že probíhají. Americký prezident Barack Obama už dříve vyzval k pokojnému přechodu a k ústavním reformám v Egyptě.

Návrh v rozporu s ústavou

Americký deník citoval nejmenovaného egyptského činitele, podle něhož je však převzetí moci Sulejmanem protiústavní. „To není možné provést. Ústava zakazuje viceprezidentovi převzít moc. Prezidenta podle ústavy nahrazuje předseda parlamentu,“ řekl.

Opozice plánuje v  protestech pokračovat, dokud Mubarak neodejde, ačkoliv armáda vyzvala k jejich ukončení. Od středy se v ulicích s demonstranty konfrontují příznivci Mubaraka. Podle odhadu OSN si nepokoje vyžádaly přes 300 mrtvých.

Reklama

Výběr článků

Načítám