Hlavní obsah

Sedmnáctiletému Pákistánci hrozí trest smrti, urazil v písemce proroka

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámábád

Americká humanitární organizace Human Right Watch (HRW) vyzvala Pákistán k propuštění 17letého studenta, kterého v zemi vězní za urážku proroka Mohameda v písemné práci. Co konkrétně mladík, jemuž hrozí trest smrti či doživotí, napsal, není známo, žádný úředník to nechce říct, aby nebyl sám obviněn.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Pákistán zneužíváním zákona proti urážení proroka nastavil standardy netolerance, ale poslat do vězení školáka za něco, co napsal do písemné práce, je opravdu odpudivé,“ uvedla HRW ve středečním prohlášení. Poukázala na skutečnost, že případ je v rozporu s mezinárodní úmluvou na ochranu dětských práv, která mimo jiné zaručuje každému do 18. roku věku právo na svobodu myšlení. Pákistán je signatářskou zemí úmluvy.

Podle policie 17letý Sami Ulláh z Karáčí použil vůči Mohamedovi urážlivá slova ve školní písemné práci. Na skutečnost upozornila školní rada pro vzdělání až nyní, ačkoliv se jedná o práci z dubna loňského roku.

Policejní mluvčí v rozhovoru pro CNN sám odmítl sdělit, co hoch napsal, ze strachu, že by sám byl obviněn z toho, že zákon na ochranu proroka porušil, uvedla stanice. Policie ale potvrdila, že zadržený chlapec je muslimem a úřady prosí o milost.

Mladíkovi hrozí smrt

Za urážku proroka Mohameda mohou pákistánské úřady udělit i tresty doživotí nebo smrti. K hrdelnímu trestu byla loni v listopadu odsouzena křesťanka Asia Bibiová. Obvinění z urážky Mohameda odmítá.

Pákistánská vláda odmítá kontroverzní zákon změnit. Liberální guvernér provincie Paňžáb Salmán Tasír, jenž se zasazoval o změnu, byl počátkem roku zastřelen vlastním osobním strážcem. Poslankyně Šeri Rehmanová, která rovněž chtěla zákon změnit, ve čtvrtek oznámila, že svoji kampaň končí.

Reklama

Výběr článků

Načítám