Hlavní obsah

Mezi znesvářené tábory v Egyptě se postavila armáda

Káhira

Mezi odpůrce a příznivce prezidenta Husního Mubaraka, kteří od středy mezi sebou bojují v Káhiře, se ve čtvrtek postavila armáda. Stalo se tak poté, co si srážky vyžádaly nejméně osm mrtvých a přes 1500 zraněných. Podle stanice CNN mezitím vláda začala jednání s opozicí a šéfové velkých evropských států odsoudili násilnosti, informovala stanice SkyNews.

Článek

Násilnosti mezi oběma tábory se v Káhiře strhly ve středu poté, co armáda vyzvala demonstranty, už týden protestující proti vládě, aby nepokoje ukončili. Nejméně tři lidé byli zabiti ve středu a přinejmenším pět dalších na druhý den ráno. Podle zpráv jsou oběťmi odpůrci vlády.

Opoziční představitel Muhammad Baradej to odsoudil jako státem organizované násilí. Vláda se od násilí distancovala, nicméně novopečený premiér Ahmad Šafik se demonstrantům omluvil. Stanice CNN dodala, že vláda začala s opozicí jednat.

Foto: Goran Tomasevic, Reuters

Vojáci zadržují příznivce vlády.

Armáda na káhirském náměstí Tahrír oba tábory od sebe oddělila a vytvořila nárazníkové pásmo.

Násilnosti ve společném prohlášení ve čtvrtek odsoudili i šéfové vlád Velké Británie, Německa, Francie, Itálie a Španělska. Znovu přitom vyzvali k rychlým a pokojným změnám v Egyptě.

Prezident Mubarak počátkem týdne přislíbil reformy, obměnil vládu a slíbil, že v zářijových volbách už kandidovat nebude. Podle opozice je to málo a měl by skončit hned. Odpůrci jsou nespokojeni s životními podmínkami i perzekucí politických oponentů za 30 let Mubarakovy vlády.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám