Hlavní obsah

Příznivci Mubaraka a demonstranti už po sobě střílejí, Káhira hlásí mrtvé

Káhira

Nejméně pět mrtvých a 13 zraněných si ve čtvrtek ráno v Káhiře vyžádaly pokračující střety mezi příznivci egyptského prezidenta Husního Mubaraka s protivládními demonstranty, uvedla agentura Reuters. Tisíce lidí už přes týden požadují prezidentovu demisi. Podle britské stanice SkyNews bylo ve středu při střetech zraněno 1500 lidí a tři zemřeli.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Příznivci Mubaraka a demonstranti už po sobě střílejíVideo: Reuters

 
Článek

„Každých pár minut slyšíme sérii výstřelů, je to jen na jedné straně náměstí u muzea,“ citovala BBC jednu z protestujících s tím, že střety trvají hodiny.

Prezidentovi příznivci začali ve středu odstraňovat zátarasy na hlavním káhirském náměstí Tahrír (Osvobození) po výzvě armády k ukončení protestů. Tábory po sobě většinou vrhají kameny, ale ozývala se i střelba.

Podle televize byly ve čtvrtek ráno Mubarakovi odpůrci obklíčeni u náměstí Osvobození. Premiér Ahmad Šafik se později opozici za násilnosti ze strany příznivců režimu omluvil.

Nepokoje si podle OSN zatím vyžádaly okolo 300 mrtvých. Demonstranty neuspokojilo ani úterní vystoupení prezidenta Mubaraka a jeho slib, že v zářijových volbách už kandidovat nebude. Organizátoři hodlají protesty ukončit až s bezpodmínečným odchodem Mubaraka. Jsou nespokojeni s životními podmínkami i perzekucí politických oponentů za 30 let Mubarakovy vlády.

Internet už běží

Burza v Káhiře zůstává zavřená, ale internetové spojení, které v uplynulých dnech vláda zablokovala, začalo ve středu fungovat. Úřady také o tři hodiny zkrátily dobu zákazu vycházení; ten nyní platí mezi 17.–7. hodinou místního času, což ale demonstranti na náměstí Tahrír naprosto ignorují.

Foto: Reuters

Jeden ze zraněných protivládních demonstrantů

Zahraniční turisté i další cizinci se mezitím dál snaží rychle opustit krizí zmítanou zemi. Kapacity ale stále nestačí, navíc na letišti v Káhiře podle agentur stále panuje chaos, jenž se spíš prohlubuje. Řada zemí vysílá speciální nouzové spoje.

Americké velvyslanectví ve středu zahájilo povinnou evakuaci většiny svých zaměstnanců a jejich rodin. Odjezd všech asi 11 tisíc malajsijských studentů z Egypta nařídil premiér této asijské země. Dvě letadla si pro své občany najala australská vláda.

ČR mění ambasadora
Česk republika bude mít v Egyptě nového velvyslance: ještě tento měsíc vyšle do Káhiry Pavla Kafku, který nahradí Miloslava Staška. Vyplývá to z informací ČTK. Kafka dosud působil jako vrhcní ředitel sekce ekonomické spolupráce a zahraniční prezentace ministerstva zahraničí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám