Hlavní obsah

WikiLeaks: Al-Káida se snaží připravit "špinavou" jadernou bombu

Londýn

Teroristická síť Al-Káida se snaží aktivně získat radioaktivní materiál k výrobě takzvané špinavé jaderné nálože, kterou by nasadila v Afghánistánu. Uvádějí to americké diplomatické depeše, které zveřejnil server WikiLeaks a ve středu o nich informoval britský list The Daily Telegraph.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Šéfové bezpečnostních služeb podle zveřejněných materiálů upozornili na setkání Severoatlantické aliance v lednu 2009 členské země, že Al-Káida připravuje program "špinavých radioaktivních náloží", které by mohly být nasazeny v Afghánistánu. Tyto bomby by kombinovaly klasickou trhavinu s radioaktivním materiálem. Kromě silné exploze by taková bomba na mnoho let oblast výbuchu zamořila, napsal The Daily Telegraph.

Podle depeší také indický poradce pro národní bezpečnost v červnu 2008 řekl představitelům amerických tajných služeb, že teroristé se pokusili získat štěpný materiál a "mají technické schopnosti vyrobit nálož, která je nebezpečnější než pouhá špinavá bomba".

Materiály také citují bývalého zástupce generálního ředitele MAAE Tomihira Tanigučiho, který soukromě upozornil Američany, že svět čelí hrozbě "jaderného 11. září", pokud nebudou skladiště uranu a plutonia proti teroristům dostatečně zabezpečena.

Americké diplomatické telegramy dokumentují mezinárodní úsilí zamezit šíření jaderných materiálů. Citují mezi řadou dalších incidentů například objevení radioaktivních materiálů v nákladním vlaku mezi Ruskem a Kazachstánem, přepravu obohaceného uranu v autobuse v Ugandě nebo snahu portugalského kriminálníka prodat v Lisabonu radioaktivní desky ukradené v černobylské jaderné elektrárně.

Experti ovšem k tomu podotýkají, že získat dostatek vysoce obohaceného jaderného materiálu je mnohem obtížnější, než se zdá při poslechu varování před černými scénáři.

Pokrok při vývoji biologické zbraně

Podle depeší materiály Al-Káidy nalezené v roce 2007 v Afghánistánu také ukazují, že teroristé udělali větší pokrok ve snaze vyvinout biologické zbraně, než se dosud předpokládalo. Telegramy také citují obavy odporníků nad zabezpečením laboratoří pracujících s nebezpečnými viry a bakteriemi, včetně jediných laboratoří ve světě skladujících virus pravých neštovic - v Atlantě v USA a v ruském Novorossijsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám