Hlavní obsah

Největší banka v Afghánistánu přišla až o 900 miliónů dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Ztráty největší afghánské banky Kabul Bank by mohly být až 900 miliónů dolarů (téměř 16 miliard korun), uvedl v pondělí deník The International Herald Tribune (IHT). To je třikrát tolik, než se původně odhadovalo. Podle listu The Washinton Post (WP) kvůli problémům ze strachu uprchli do vlasti pákistánští zaměstnanci ústavu.

Foto: Profimedia.cz

Kabul Bank v Kábulu

Článek

O potížích banky informovala média poprvé koncem loňského léta. Vedení banky velkoryse půjčovalo podnikatelům i politikům včetně lidí ve vládě. Velké částky také byly investovány do nemovitostí v Dubaji a po splasknutí cenové bubliny jsou pravděpodobně v nenávratnu. Ztráty ale byly původně odhadovány na zhruba 300 miliónů dolarů (přes 5,3 miliardy korun).

Vláda už dříve obměnila vedení a za vklady se zaručila, aby nevznikla panika a střadatelé hromadně nežádali své úspory zpět a v ohrožení se neocitly i další banky.

Ačkoliv dva nezávislé audity Afghánců a Američanů ještě neskončily, je jasné, že potíže a ztráty jsou větší, potvrdili IHT afghánští, američtí i evropští činitelé. Mezinárodní měnový fond (MMF) kvůli ohrožení fondů neobnovil svůj asistenční program, který doběhl už v září.

V ohrožení jsou i platby pro armádu

Další finanční injekce bance od vlády by ještě více zatížila i tak poloprázdnou státní pokladnu. Kabul Bank navíc zajišťuje platby pro afghánskou armádu, takže v případě, že se položí, se bude muset Pentagon poohlédnout po jiném ústavu, který by platby v hodnotě 1,5 miliardy dolarů (přes 26,5 miliardy korun) zajistil.

Na výsledky auditů z pákistánských zaměstnanců Kabul Bank podle WP nečekal ani šéf finanční divize banky Rana Tajáb Tahír. S kolegy prý zpět do vlasti utekl 14. ledna. V Afghánistánu se bál, že skončí ve vězení, anebo ho rovnou připraví o život.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám