Hlavní obsah

Demonstranti v Egyptě svolali generální stávku a miliónový pochod

Káhira

V egyptském hlavním městě v pondělí pokračovaly protivládní protesty. Demonstranti tábořili i přes noc na centrálním náměstí Tahrír. Prezidenta Husního Mubáraka vyzvali k odchodu a na armádu apelovali, aby vládu už nepodporovala. Protestující rovněž žádají generální stávku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Egyptské ulice hlídá armáda, demonstranti se odmítají vzdátVideo: Reuters

 
Článek

„Armáda si musí vybrat mezi Egyptem a Mubárakem,“ hlásal jeden z transparentů na hlavním káhirském náměstí. „Pryč, pryč s Mubárakem,“ bylo napsáno na jiném. Zatímco pondělek byl označen za den generální stávky, na úterý opozice svolává "miliónový pochod".

Prezident Mubárak čelí největším protestům za tři dekády své vlády. Během šesti dnů střetů demonstrantů s policií zemřelo přes sto lidí. Jsou hlášeny i první případy rabování a z věznic uprchli trestanci. Nepokoje zasáhly i archeologická naleziště v Abúsíru, kde pracují čeští archeologové.

České ministerstvo zahraničí varuje před cestami do země. Asi tisícovky Čechů v resortech u Rudého moře se nepokoje údajně nedotkly a jsou dále provozovány i letecké spoje, i když nedělní spoj ČSA na trase Praha-Káhira byl uskutečněn až v pondělí.

Demonstrace se neomezují jen na Káhiru. Protestující jsou v ulicích navzdory vládnímu zákazu. Organizátoři tvrdí, že demonstrace jsou „začátkem konce“ Husního Mubáraka, který Egyptu vládne nesmlouvavě vůči opozici od roku 1981. Opozice poukazuje na mučení politických oponentů, chudobu, korupci a vysokou nezaměstnanost. Odkazuje se na nedávnou „Jasmínovou revoluci“ v Tunisku, která vedla ke svržení vlády.

Mubárak mezitím rozpustil vládu a slíbil demokratické reformy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám