Hlavní obsah

Český turista na Novém Zélandu přežil volný pád z 30 metrů

Wellington

Český turista, který trempoval ve skalnatých horách Nového Zélandu poblíž jezera Wakatipu, měl štěstí v neštěstí. Spadl z 30 metrů vysoké skály a jako zázrakem přežil, zlomil si ale obě nohy. Jeho kolega, rovněž Čech, přivolal pomoc. Spadlému zřejmě zachránil život batoh na zádech, na který dopadl. Napsal to v neděli na svých internetových stránkách novozélandský server NZ Herald.

Foto: Profimedia.cz

Hory na Novém Zélandu

Článek

"Sklouzl ze skály, ale domníváme se, že dopadl na svůj batoh," řekl listu záchranář Julian Cahill z Queenstownu. Lidé obvykle při tak vysokých pádech umírají, dodal.

Devětadvacetiletý Čech údajně z Kladna lezl v sobotu odpoledne místního času se svým kolegou stezkou na Buckler Burn. Nešťastně přitom uklouzl a spadl volným pádem z 30 metrů vysokého útesu. Jeho kolega nemohl za ním slézt dolů, z výšky ale viděl, že se přítel po dopadu ještě hýbe. Běžel proto čtyři kilometry do stanice Wyuna přivolat záchranu.

Tam mu ale zprvu nechtěli historku věřit. "Tušil jsem v tom nějaký bluf, bylo to trochu moc divoké," řekl listu záchranář Callan Grimmer. Přesto ale vyrazili.

Záchranáři na místě zjistili, že spadlý Čech byl i po hodině při vědomí, ale ztratil hodně krve, byl dost potlučený, všechno ho bolelo a byl v šoku. Odnesli ho na nosítkách k Jižním ledovcovým jezerům a odtud ho vrtulník dopravil do nemocnice.

Tam zjistili, že turista si při pádu zlomil levou stehenní kost a zápěstí, lehce krvácel na hlavě a obličeji a utrpěl dvojitou uzavřenou frakturu na pravé noze. Podle mluvčího nemocnice je stav českého turisty po operaci stabilizovaný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám