Hlavní obsah

Indičtí horští vojáci zachránili českého lyžaře v Himálaji

Indičtí horští vojáci zachránili čtyřčlennou skupinu turistů, která putovala a lyžovala v horách indického státu Džammú a Kašmír a ve špatném počasí zabloudila. V této skupině byl také jeden český a jeden americký občan. Informoval o tom informační server NetIndian s odvoláním na indické ministerstvo obrany.

Foto: Desmond Boylan/Files, Reuters

Nejvyšší hora Himálaje

Článek

Skupina v horách měla poslední kontakt s hotelem, v němž byla ubytována, v pátek ve 20 hodin místního času. Její členové strávili noc na dnešek v horách, ráno se je vydali hledat čtyři týmy frekventantů vojenské školy vysokohorského válečnictví (High Altitude Warfare School - HAWS) z horského střediska Gulmarg.

Jedna skupina zachytila stopy lyží zbloudilých turistů a snažila se je sledovat, terén však byl příliš rozlehlý. Vojenský vrtulník přivolaný z hlavního města státu Šrínagaru ale turisty našel a navedl na ně nejbližší skupinu záchranářů.

Vojáci zbloudilce dopravili do Gulmargu, kde je prohlédl vojenský lékař, a pak byli předáni civilním orgánům horského střediska. Rychlý zásah horských vojáků zjevně zabránil tragédii a ztrátě lidských životů, uvedl podle serveru mluvčí ministerstva obrany.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám