Hlavní obsah

V Íránu popravena žena s nizozemským pasem za obchod s drogami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

V Íránu byla v sobotu popravena nizozemská Íránka Sahra Bahrámíová, která byla odsouzena za obchod s drogami. Oznámila to agentura AFP s odvoláním na íránskou státní televizi.

Foto: Profimedia.cz

Příprava popravy v Íránu. Ilustrační foto

Článek

"Obchodnice s drogami Sahra Bahrámíová, která byla odsouzena za prodej a držení drog, byla dnes ráno oběšena," citovala televize komuniké prokuratury.

Soud nad 46letou ženou, která má i nizozemské občanství, vynesl rozsudek 2. ledna. Následně Nizozemsko vyslovilo znepokojení a požadovalo, aby Írán případ Bahrámíové vysvětlil. Ministerstvo zahraničí podle AFP chtělo "informace, možnost poskytnout jí konzulární pomoc a spravedlivý proces". Írán žádost odmítl s tím, že nizozemské úřady "nemají nárok se vměšovat do našich vnitřních záležitostí". Mluvčí ministerstva zahraničí prohlásil, že íránský soudní systém je "naprosto nezávislý".

Írán dvojí občanství neuznává a vždy ženu označoval za Íránku, která se narodila v Íránu a teprve později byla naturalizována v evropské zemi.

Žena byla zatčena v prosinci 2009 v Teheránu, kde se účastnila protivládních demonstrací. "Byla zatčena za zločiny spojené s bezpečností," sdělila bez dalšího komentáře prokuratura.

Při prohlídce jejího domova bylo údajně nalezeno 450 gramů kokainu a 420 gramů opia. Při vyšetřování vyšlo najevo, že 150 gramů kokainu prodala. "Odsouzená patřila k mezinárodní síti pašeráků drog a díky svým nizozemským kontaktům pomáhala přepravovat kokain do Íránu, kde ho dvakrát distribuovala," uvádí se v dokumentu prokuratury.

Současně ale byla v jiném procesu souzena za příslušnost k ozbrojené protivládní skupině, za což se také uděluje trest smrti, řekla nizozemskému rozhlasu dcera popravené.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám