Hlavní obsah

Německo zastavilo příspěvky do fondu na boj s AIDS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německo pozastavilo svůj roční příspěvek více než 200 miliónů eur (4,8 miliardy korun) do Světového fondu pro boj proti AIDS, tuberkulóze a malárii, oznámila stanice BBC. Berlín chce nejprve vyšetření nařčení z korupce v některých zemích.

Foto: Profimedia.cz

Německý ministr pro rozvoj Dirk Niebel

Článek

Německo je třetí největší dárce do fondu při OSN, který se snaží zakročit proti třem nejsmrtelnějším nemocem na světě. Fond založený v roce 2002 ročně nakládá s více než 20 miliardami dolarů (přes 350 miliard korun) na realizaci více než 600 programů ve 150 zemích světa.

Agentura AP ale nedávno informovala o údajném rozkrádání fondů, z nichž zmizely možná až miliardy dolarů. AP poukázala na 34 miliónů, které se ztratily díky podvodnému či nedůslednému účetnictví.

Představitelé fondu připustili, že v některých zemích se potýkají s korupcí, ale odmítli, že v takové míře.

Německo žádá důkladné vyšetřování. „Nařčení o korupci a podlomení důvěry beru velmi  vážně a očekávám, že se fond od nich velmi rychle očistí. Zastavil jsem další platby do doby, než to bude plně objasněno,“ řekl německý ministr pro rozvoj Dirk Niebel.

Reklama

Výběr článků

Načítám