Hlavní obsah

Povodně vytvořily v Austrálii pohybující se vnitrozemské "moře"

V povodněmi postiženém jihovýchodním cípu Austrálie se vytvořilo pohyblivé vnitrozemské moře. Expandující zaplavená plocha ve státě Victoria zatím postihla hlavně venkovské komunity, ale nyní se blíží k městu Swan Hill. Vrchol povodní se přitom teprve očekává uprostřed týdne.

Článek

Na severozápadě státu Victoria v uplynulém týdnu vzniklo obrovské vnitrozemské "moře", které zabírá kolem 3 600 kilometrů čtverečních, a je tak o několik set kilometrů čtverečních větší než Paříž. Navíc je toto povodňové moře v neustálém pohybu podél povodí rozvodněných řek. Záchranáři se snaží evakuovat obyvatele ohrožených venkovských usedlostí.

Na trase neúprosně postupujícího povodňového moře leží bezprostředně Swan Hill, desetitisícové městečko asi 340 kilometrů na severozápad od  Melbourne, které žije horečnatými přípravami na hrozící příchod povodňové vlny. Dobrovolníci strávili podle starosty Grega Cruickshanka již celý minulý týden vršením pytlů s pískem na vybudování ochranných hrází.

Australské povodně, které si již vyžádaly na 30 obětí, odstartovaly nebývale silné deště, které už v listopadu zatopily velké části Queenslandu. Zničeno nebo poškozeno bylo již na 30 000 domácností a podniků. Celkové škody přesáhly podle odhadů tři miliardy australských dolarů (asi 53 miliard Kč). Zaplaveno bylo na několik dní i třetí největší australské město Brisbane.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám