Hlavní obsah

Disidentka Su Ťij smí poprvé k internetu

– Rangún

Barmská disidentka a držitelka Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij dostala od místních úřadů internetové připojení. Barmská vojenská vláda jí internetové připojení povolila dva měsíce po jejím propuštění na svobodu po dlouhých letech domácího vězení. Informoval o tom zpravodajský server BBC News.

Foto: Profimedia.cz

Barmská disidentka Do Aun Schan Su Ťij

Článek

Technici jí v domě nainstalovali bezdrátové připojení, ale zatím se Su Ťij na světovou počítačovou síť nepřipojila, protože signál byl příliš slabý, řekla BBC její asistentka.

Předpokládá se, že Su Ťij ještě nikdy nebyla online, což v ní může vzbuzovat mírné obavy. Nicméně se prý těší, až bude moci být na internetu a spojit se s širokou sítí svých stoupenců, především pak s mladší generací, napsala agentura AFP.

Obyvatelé Barmy, která má vojenskou vládu od roku 1962, musejí dostat povolení úřadů, pokud chtějí mít doma připojení k internetu. V zemi proto kvete černý trh se zařízeními, jež umožňují připojení k síti obcházející vládní pravidla.

Skupina Reportéři bez hranic (RWB), která mimo jiné sleduje svobodu tisku v jednotlivých zemích světa, označila zákony omezující užívání internetu v Barmě za jedny z nejrepresivnějších na světě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám