Hlavní obsah

Bin Ládin varoval Francii, že zabije rukojmí, pokud nestáhne vojáky

Vůdce teroristické sítě al-Káida Usáma bin Ládin na novém zvukovém záznamu pohrozil Francii, že osud Francouzů zadržovaných v Nigeru závisí na rychlém stažení francouzských vojáků z muslimských zemí. Informovala o tom v pátek agentura Reuters.

Článek

„Odmítání prezidenta Nicolase Sarkozyho stáhnout jeho síly z Afghánistánu není nic než pokyn k zabíjení francouzských rukojmí,“ varuje hlas na záznamu, který zveřejnila arabská televize al-Džazíra. „Nebudeme činit, jak on určí. Přijde ho to ve Francii i za jejími hranicemi draho,“ doplnil mluvčí.

Je to v pořadí druhý záznam, na němž údajný bin Ládin, o němž se zpravodajci domnívají, že se ukrývá na afghánsko-pákistánském pomezí, varuje Francii kvůli její angažovanosti v Afghánistánu.

Organizace al-Káida v islámském Maghrebu zadržuje v Nigeru od loňského září pětici Francouzů pracujících pro francouzské společnosti Areva a Vinci. Stejně tak stála tamní organizace za lednovým únosem dvou francouzských občanů. Akce skončila zabitím únosců i rukojmích francouzskými vojáky. V Nigeru se těží uran pro francouzské reaktory.

Kromě pětice v Nigeru jsou také zadržováni dva Francouzi v Afghánistánu a jeden v Somálsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám