Hlavní obsah

Jihokorejští námořníci vyrvali unesenou loď z rukou pirátů, střety trvaly tři dny

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul
Aktualizováno

Příslušníci speciálních jednotek jihokorejského námořnictva v pátek před úsvitem s úspěchem zaútočili v Arabském moři na loď Samho Jewelry, kterou unesli o víkendu somálští piráti. Osvobodili i 21člennou posádkou. Osm pirátů bylo zabito a zbylých pět zajato. Uvedla to v pátek BBC s odkazem na vyjádření jihokorejského prezidenta I Mjung-baka.

Foto: South Korean Navy, Reuters

Vrtulník Lynx nad lodí Samho Jewelry před útokem

Článek

„Naši vojáci zachránili všech 21 členů Samho Jewelry včetně osmi Korejců, kteří byli uneseni somálskými piráty,“ řekl prezident podle Reuters novinářům. Posádku jihokorejské lodi dále tvořilo 11 Barmánců a dva Indonésané.

Foto: South Korean Navy, Reuters

Příslušníci jihokorejských speciálních sil na palubě lodi Samho Jewelry

"Nařídil jsem provést záchrannou operaci včera (ve čtvrtek) v 17:12. Naše armáda operaci za obtížných okolností provedla perfektně."

První střet 

Ke střetům mezi námořníky a piráty došlo už během týdne, poprvé v úterý. Tehdy se piráti, kteří ovládli Samho Jewelry, pokusili unést další, tentokrát mongolskou loď.

Foto: Jun Su-young, Reuters

Jihokorejský prezident I Mjong-bak oznamuje úspěch

Mongolská loď volala o pomoc a Jihokorejci se pustili do akce. Došlo k přestřelce mezi posádkou torpédoborce vybaveného vrtulníky a piráty. Při akci byli tři námořníci zraněni. Situaci  vyřešilo nasazení vrtulníku typu Lynx, který na piráty pálil a a šest jich zabil.

Foto: Reuters

Korejský torpédoborec, který se účastnil akce proti pirátům. Na palubě má i vrtulníky, použité při přepravě výsadku.

V pátek byla podniknuta kombinovaná výsadková operace. Vyslány byly vrtulník a výsadkové čluny s jednotkami commandos a podmořská demoliční četa. Příslušníci speciálních sil pronikli na unesenou loď a piráty přemohli.

Foto: Reuters

Unesená loď Samho Jewelry

Kapitán lodi byl při akci zraněn, piráti jej postřelili, uvedlo námořnictvo. Utrpěl průstřel břicha, ale není v ohrožení života.

Foto: Reuters

Genrálplukovník I Sung-ho uvádí podrobnosti o záchranné operaci.

Loď Samho Jewelry o výtlaku 11500 tun vezla chemikálie ze Spojených arabských emirátů na Srí Lanku. O víkendu byla unesena mezi Ománem a Indii ve vzdálenosti 1300 kilometrů od somálského pobřeží.

Jihokorejské námořnictvo zareagovalo na volání o pomoc. Unesenou loď začalo stíhat a nakonec se k ní přiblížilo.

Foto: South Korean Navy, Reuters

Loď Samho Jewelry po osvobození

Foto: Reuters

Člun zabavený pirátům

Jižní Korea je součástí mezinárodních sil nasazených proti pirátům. Tento týden se ale poprvé dostala do ostrého střetu s piráty.

Podle korejského tisku se Soul nyní rozhodl tvrdě postupovat proti pirátům. Dospěl k závěru, že právě mírný postup a vyplacení výkupného ve výši 9,5 miliónu dolarů za loď Samho Dream, kterou drželi piráti po 217 dní, je podnítilo k tomu, aby si za cíl opět vybrali korejské plavidlo.

Korean Herald též spekuluje, že si chtěl velitel námořnictva vylepšit reputaci. Když Severní Korea ostřeloval jihokorejský ostrov Jonpchjong, jednal váhavě.

Foto: Reuters

Zbraně pirátů

Reklama

Výběr článků

Načítám