Hlavní obsah

Znásilňování v Kongu nařídil vysoký armádní důstojník

Novinky, Alex Švamberk

Podplukovník Kibibi Mutware, sloužící na východě demokratické republiky Kongo, byl obviněn, že stál v čele prosincového masového znásilňování ve městě Fizi v provincii Jižní Kivu. Uvedla to jedna z obětí a potvrzuje to i zpráva OSN o sexuálním násilí. Armáda už přiznala, že vojáci znásilňovali.

Foto: Profimedia.cz

Fizi v DR Kongo

Článek

Kongo zažilo v druhé půlce loňského roku několik případů masového znásilňování, kdy bylo napadeno několik desítek až stovek dívek a žen, ale i chlapců. Ve Fizi jde však o největší případ, do kterého je zapletena armáda.

Kibibi vše popírá a tvrdí, že on nic nezařídil, pouze že vojáci neuposlechli rozkazů. Na počátku brutální akce přitom stála banální hádka dvou mužů o ženu. Jedním z aktérů byl voják, který v ní byl zabit. Armáda pak vyslala trestnou výpravu.

„Voják byl zabit u nemocnice,“ vysvětluje primář nemocnice ve Fizi Faise Chacha a dodává, co se stalo o Silvestru: „Vypukla panika a všichni naši pacienti utekli. Vrátili jsme se druhý den ráno v pět a začali hovořit s lidmi, kteří byli pobodáni, a s ženami, které byly znásilněny.“

Doktor Chacha a zdravotníci z mezinárodní humanitární organizace Lékaři bez hranic ošetřili 51 obětí znásilnění. [celá zpráva]

Předpokládají ale, že obětí znásilnění mohlo být více, protože mnohé ženy se nenechaly ošetřit a vrátily se domů. I u předchozích případů masového znásilňování v Kongu ženy mlčely, aby nebyly opuštěny manžely nebo vyhnány z rodiny.

Výpovědi znásilněných žen

Dvě ale svědčily pro BBC. „Byla jsem znásilněna před svými čtyřmi dětmi,“ uvedla jedna. „Byla jsem ponížena, velmi ponížena. Když vidím dva nebo tři lidi, kteří se spolu baví, hned si myslím, že mluví o mně, i když tomu tak není.“

Druhá žena byla dokonce schopna identifikovat násilníky: „Bylo to v sedm večer a ti, kteří mě znásilnili, byli příslušníky armády. Byli čtyři – Kibibi a jeho strážci. Vzali všechny naše věci a naše peníze.“ Popírá tak Kibibiho slova, že v noci ve městě vůbec nebyl.

Kibibiho jmenují i další lidé, kteří bydlí poblíž nemocnice. Uvedli, že viděli, jak nařizuje vojákům, aby napadali obyvatele a pomstili smrt spolubojovníka.

Hned po útoku byla do Fizi vyslána patrola modrých přileb z mise MONUSCO z hodinu vzdálené báze Baraca. Od 5. ledna jsou ve městě trvale přítomni vojáci mise, aby se lidé nebáli do města vrátit.

Velitel svou účast popírá

Kibibi popírá, že by násilí nařídil, běsnění ale nepopřel. Podle něj vojáci, kteří se dopustili zločinů, porušili jeho rozkazy. Proto nyní musejí zůstávat v táboře. I mluvčí armády přiznal, že vojáci jsou za útok odpovědní a budou potrestáni.

Kibibi zásadně odmítá, že by v inkriminovanou noc ve městě byl. Sám říká, že Fizi navštívil jen 1. ledna kvůli smrti vojáka, který byl podle něj lynčován. Ve městě slyšel o nočním násilí.

Střety mezi vojáky a obyvateli byly ve Fizi zaznamenány už v dubnu 2010. V oblasti je rovněž časté násilí mezi jednotlivými etniky.

Sexuální násilí je v zemi velkým problémem. [celá zpráva]

Loni v srpnu bylo vzbouřenci v Luvungi znásilněno 300 lidí. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám