Hlavní obsah

Tunisané dál protestují, v nové vládě jsou staří ministři

Tunis
Aktualizováno

Policisté v Tunisku v úterý rozehnali slzným plynem demonstrace pořádané kvůli tomu, že v nově jmenované prozatímní vládě jsou ministři, kteří byli ve funkci za odstaveného prezidenta Zína Abidína bin Alího. Z vlády také den po jmenování odešli čtyři ministři. Aby byl dav uklidněn, prozatímní premiér i dočasný prezident opustili stranu spojenou se svrženým prezidentem.

Foto: Zohra Bensemra, Reuters

Tuniský demonstrant háže nádobu se slzným plynem zpět k policistům.

Článek

"(Nová) vláda je podvod. Je to urážka revoluce, která si vyžádala lidské životy a při níž byla prolita krev," řekl jeden z demonstrantů v Tunisu. Demonstrovalo se i ve Sfaxu, Kasserine a Sidí Bouzid, kde protesty propukly, když se tam 17. prosince upálil 26letý muž kvůli tomu, že není práce. Na Štědrý den byl pak zabit první demonstrant. Do hlavního města se protesty rozšířily 28. prosince.

Novou vládu odsuzovali jako zrádnou, protože si posty udrželi ministr vnitra, obrany a zahraničí. Premiér Muhammad Ghannúší tento fakt hájil s tím, že jsou klíčoví pro fungování země do voleb, které se uskuteční do dvou měsíců. Podle něj mají čisté ruce. Sám však nakonec dosud vládnoucí Demokratické ústavní sdružení RCD opustil. Premiérem byl od roku 1999. Z RCD vystoupil i přechodný prezident Fuíd Míbaza. Státní televize okamžitě oznámila, že takto byla oddělena strana od státu.

Bývalý náčelník generálního štábu francouzské armády a pozdější francouzský velvyslanec v Tunisku Jacques Lanxade listu Le Parisien řekl, že armáda odmítla střílet do demonstrantů. Prohlásil rovněž, že náčelník štábu pozemního vojska Rašíd Ammar rezignoval a odmítl vydat rozkaz střílet do lidí. Byl to prý také on, kdo bin Alímu doporučil, aby z Tuniska odjel. "Skončil jste," řekl mu podle francouzského admirála.

Z vlády odešli ministr dopravy, ministr práce, ministr bez portfolia a ministr zdravotnictví. Tři z nich patřili ke Všeobecnému tuniskému svazu práce UGTT, který stál za současnými protesty. Ty si vyžádaly 78 obětí.

Své rozhodnutí hájili tím, že ve vládě zůstal ministři z dosud vládnoucího Demokratického ústavního sdružení RCD, jejichž odchod demonstranti požadují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám