Hlavní obsah

Rodina tuniského prezidenta uprchla s 1,5 tuny zlata, tvrdí Francouzi

Tunis

Rodina uprchlého tuniského prezidenta Zína Abidína bin Alího odjela ze země zřejmě s desítkami miliónů eur ve zlatě. Podle francouzského deníku Le Monde to předpokládají francouzské tajné služby. Tuniský prezident utekl ze země v pátek po několikatýdenních sociálních nepokojích.

Foto: Profimedia.cz

Uprchlý tuniský prezident Zín Abidín bin Alí s manželkou Lajlou

Článek

Prezident Bin Alí ze země utekl po 23 letech autoritářské vlády uprostřed stále masovějších protestů proti vysoké nezaměstnanosti i cenzuře tisku. Podle domněnek francouzských zpravodajských služeb jeho rodina ze země utekla s 1,5 tuny zlatých prutů.

Pro ně se prý do centrální banky v Tunisu dostavila osobně bin Alího druhá manželka Lajla. Guvernér banky prý ale její žádost odmítl, a tak manželka zavolala prezidentovi. Ani ten prý nejdříve nechtěl dát příkaz k vydání prutů, nakonec však prý svolil. Žena poté podle francouzských informací nasedla na let do Dubaje, odkud pak zamířila do Džiddy v Saúdské Arábii.

"Zdá se, že manželka bin Alího utekla zřejmě se zlatem," řekl podle webu vysoký francouzský představitel, podle nějž se hodnota 1,5 tuny zlata nyní pohybuje kolem 45 miliónů eur (téměř 1,1 miliardy korun).

Rychlý pád

Prezident podle zpravodajců nejdříve nevěřil, že se jeho pád odehraje tak rychle. Nahrál prý i další projev k národu, který však už nestihl pronést. Podle webu nemusel zemi opustit dobrovolně, ale mohl být sesazen.

Tuniský premiér Muhammad Ghannúší by měl v průběhu pondělka oznámit složení nové vlády, která by měla zemi dovést k předčasným parlamentním a prezidentským volbám.

Zatímco o víkendu byl v Tunisu klid, po zatčení bývalého šéfa prezidentské stráže vypukly v pondělí pouliční protesty nanovo. Na záběrech britské televize SkyNews bylo patrno, že vojáci proti demonstrantům použili gumové projektily, vodní děla a výstražně stříleli do vzduchu ostrou munici. Těžká palba byla zaznamenána i v okolí prezidentského paláce, uvedla BBC, podle níž se armádní jednotky setkávají s odporem příznivců bin Alího.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám