Hlavní obsah

V Tunisku vyhlásili výjimečný stav, prezident uprchl ze země

– Tunis • Aktualizováno
Novinky, rei, aš

Tunisko se po týdnu protestů ocitlo v chaosu. V pátek nejprve prezident rozpustil vládu a pak podle agentury Reuters uletěl ze země na Maltu, uvedla BBC. Jeho rodina je prý zatčena. V zemi je vyhlášen výjimečný stav. Armáda obklíčila mezinárodní letiště.

Článek

V centru Tunisu se v pátek na náměstí sešlo osm tisíc demonstrantů den poté, co prezident Ben Ali, který stojí v čele země už 23 let, ve čtvrtek oznámil, že odejde v roce 2014 a nebude usilovat o znovuzvolení. Policie proti nim použila slzný plyn. Demonstranti chtěli, aby odešel hned.

Prezident rozpustil vládu s tím, že volby se budou konat do šesti měsíců. Ministr zahraničí uvedl, že prezident je připraven vypsat parlamentní volby ještě před prezidentskými. Podle něj řekl, že paralelní prezidentské a parlamentní volby se již nebudou konat, a rozhodl o vytvoření komise, která se má zabývat změnou volebního zákona. Tím tak prý přijal princip voleb do zákonodárného sboru před volbami hlavy státu v roce 2014.

Podle posledních zpráv ale prezident ze země uprchl a jeho rodina byla zadržena. Mezinárodní  letiště je obklíčeno armádou a vzdušný prostor uzavřen.

Funkci prezidenta prý zaujímá nyní premiér, ač byla vláda rozpuštěna.

 Další oběti

Oficiální počet obětí je stále 23. Humanitární organizace uváděly už ve čtvrtek 60 obětí. Podle tuniských zdravotníků citovaných agenturou AP v Tunisu a na jeho předměstích při nepokojích jen od čtvrtečního večera zahynulo 13 lidí a desítky dalších utrpěly zranění.

Foto: Zohra Bensemra , Reuters

Demonstrace v ulicích Tunisu

 Thomas Cook odvezl turisty domů

Britská cestovní kancelář Thomas Cook kvůli eskalaci napětí vyslala už šest charterových spojů, aby odvezly do vlasti její klienty, kteří jsou v Tunisku na dovolené. V zemi bylo v pátek 1800 jejích klientů.

„Ačkoli naši dovolenkáři nemají zatím žádné potíže, naší hlavní starostí je, aby se jim dařilo dobře. Proto jsme se rozhodli je preventivně odvézt do Británie tak rychle, jak je to jen možné během dneška za pomoci naší flotily letadel,“ řekl mluvčí britské cestovky ještě předtím, než byla rozpuštěna vláda a vyhlášen výjimečný stav.

 V Tunisku jsou Češi jen individuálně

Ačkoliv každoročně Tunisko navštíví 70 tisíc Čechů, letos v zimě byl podle viceprezidenta a mluvčího Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Tomia Okamury o Tunisko zájem nízký a poslední charterové lety byly vypraveny v prosinci.

„S  našimi cestovními kancelářemi nejsou žádní čeští turisté a předpokládáme, že se v Tunisku nyní vyskytuje maximálně několik individuálních českých turistů,“ uvedl Okamura s tím, že AČCKA doufá v brzké zklidnění situace, protože se očekává nárůst zájmu o termíny na přelomu března a dubna, přičemž lidé se budou rozhodovat již v únoru.

Reklama

Výběr článků

Načítám