Hlavní obsah

Jednobarevný parlament chce Nazarbajeva za prezidenta dalších deset let

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Astana

Nursultan Nazarbajev, který v Kazachstánu vládne od rozpadu Sovětského svazu, může ve funkci zůstat dalších deset let. Jednobarevný parlament totiž v pátek zvrátil jeho prezidentské veto a připustil referendum o jeho setrvání ve funkci v příští dekádě.

Foto: Profimedia.cz

Kazašský prezident Nursultan Nazarbajev

Článek

Parlament už koncem loňského roku schválil prodloužení prezidentského mandátu, ale Nazarbajev to odmítl. V pátek zákonodárci na společném zasedání obou parlamentních komor hlasovali jednomyslně pro změnu ústavy a připustili prodloužení mandátu referendem.

Nazarbajevovi by v příštím roce vypršel mandát. Pro jeho setrvání jsou ale milióny lidí, tvrdí organizátoři petice požadující, aby zůstal alespoň deset dalších roků. Pod petici se údajně podepsalo pět miliónů lidí, tedy skoro polovina voličů. K vypsání referenda přitom stačí 200 000 žadatelů.

Zatímco kritikům se nelíbí korupční a nedemokratické praktiky Nazarbajevova režimu, příznivci hovoří o zajištění stability a ekonomické prosperity. Parlament už loni přiřkl Nazarbajevovi titul vůdce národa, což mu mimo jiné zaručuje doživotní imunitu.

Schválenou změnu ústavy nyní musí stvrdit prezident.

Reklama

Výběr článků

Načítám