Hlavní obsah

Tálibán už prý není proti vzdělávání dívek

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Povstalecké hnutí upustilo od nesouhlasu se vzděláváním afghánských dívek. Alespoň to tvrdí ministr školství Afghánistánu Farúk Vardak, který poskytl rozhovor britskému magazínu pro učitele The Times Educational Supplement.

Foto: Reuters

Bojovníci Tálibánu

Článek

Ženy a dívky během vlády Tálibánu před americkou invazí na podzim 2001 nesměly pracovat nebo vzdělávat se. „Za vlády Tálibánu bylo z miliónu studentů nula procent dívek. Procentuální zastoupení učitelek bylo také nulové,“ popsal Vardak a dodal, že to se změnilo. „Dnes je 38 procent studentek a 30 procent učitelek“, řekl s tím, že svůj postoj změnili i tálibové.

„To, co slýchám na vysokých postech Tálibánu, je, že se už nestaví proti vzdělávání včetně vzdělávání dívek,“ řekl Vardak, který se v Londýně účastnil mezinárodního vzdělávacího fóra. V rozporu s jeho slovy ale stále dochází k útokům radikálů proti školačkám a školním budovám.

Vardak doufá v brzký mír v Afghánistánu. „Doufám, že s pomocí boží budou brzy mírová jednání, smysluplná jednání s našimi oponenty, která nebudou dělat kompromis v otázkách všech lidských práv a základních principů, které nás vedou k poskytnutí kvalitního a vyváženého vzdělání pro náš lid,“ poznamenal.

Stanice BBC uvedla, že Vardakova slova naznačují, že potvrzené neoficiální mírové rozhovory, které s povstalci vede afghánský prezident Hámid Karzáí, jdou nad rámec základních témat jako je propuštění vězňů a jiné.

Reklama

Výběr článků

Načítám