Hlavní obsah

Australský školák dal přednost záchraně bratra a sám utonul

Novinky,
Toowoomba
Aktualizováno

Australané z města Toowoomba, jímž se v pondělí prohnala blesková povodeň, byli svědky děsivých tragédií. Třináctiletý školák požádal záchranáře, aby se napřed postarali o jeho desetiletého bratra. To se povedlo, sám však utonul i se svou matkou. Postižené město zažilo více podobných tragédií.

Foto: Profimedia.cz

Třináctiletý Jordan Rice

Článek

Třináctiletý Jordan Rice se utopil i se svou třiačtyřicetiletou matkou Donnou při pokusu o jejich záchranu. Jordan podle deníku The Australian požádal totiž záchranáře, aby napřed zachránili jeho desetiletého bratra Blaka, kterého odnesla voda s rodinným mercedesem na hlavní ulici.

Záchranáři dostali Blaka do bezpečí, ale opětovný pokus zachránit Jordana a jeho matku selhal.  „Donna a Jordan se společně drželi provazu, když se přerval, a proud je odnesl,“ uvedl otec rodiny, který byl svědkem tragédie.

Jeden ze záchranářů Warren McErlan vzal Blaka  z rukou jiného záchranáře. Sám byl otřesen, protože ho prosil, aby zachránili jeho matku. To se ale nepodařilo „Napětí na provazu bylo příliš silné,“ řekl.

Foto: Nicole Alayne Hammermeister , Reuters

Bahnitá voda se valí Toowoombou.

„Oba vylezli před stoupající vodou na strom. Když se Jordan už nemohl udržet, Donna se pustila, aby ho zachránila. Poslední, co se v životě snažila udělat, bylo zachránit svého syna,“ řekl otřesený manžel.

Nebyla to jediná tragédie toho dne. [celá zpráva]

Foto: Profimedia.cz

Třináctiletý Jordan Rice

Ženám na střeše auta podrazil nohy další vůz

Autoklempíř Colin McNamara neuspěl při záchraně dvou žen, které stály na střeše svého auta.

Povodeň se valila ulicemi i s autyVideo: Reuters/Stream.cz

Spolu s dalšími se pokusil zachránit dvě ženy, které uvízly na střeše vozu Subaru Outback v ulici Dent. Vůz unášený proudem se zachytil o sloup elektrického vedení před kanceláří půjčovny aut Hertz.

„Vstoupili jsme do vody, abychom k nim našli bezpečnou cestu,“ řekl McNamara. Z jedné strany ulice se k ženám nemohli dostat kvůli silnému proudu, tak to zkusili z druhé strany přes částečně zaplavené budovy půjčovny Hertz.

Foto: Nicole Alayne Hammermeister , Reuters

Záplavy v Toowoombě

To už se ženy, jedna asi dvacetiletá a druhá asi čtyřicetiletá, dostaly ze subaru na jeho střechu. Lidé utvořili řetěz a podařilo se jim podat ženám provaz. Úspěch však měl jen krátké trvání.

"Když jsme se pokoušeli sehnat další provaz, který bychom přivázali k jejich zápěstí, plavala kolem malá Honda Jazz a narazila do auta, na němž stály. Subaru se uvolnilo a stáhlo ženy do vody,“ uvedl otřesený McNamara

"Viděli jsme, jak dvě ženy se držely provazu, který jsme jim dali. Už ho nevydržely dál držet, pustily se a skončily v proudu. Byly jako zkamenělé. Úplně zkamenělé. Byly mokré, a prosily o pomoc, moc toho neříkaly, ale mohli jste to vidět v jejich očích," dodal pro list Sydney Morning Herald.

„Za námi stál záchranář, ten skočil do vody a proud ho hned odnesl,“ dodal k závěru neúspěšné akce klempíř.

Toowoomba má největší počet obětí letošních podvodní - celkem dvanáct.  [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám