Hlavní obsah

Záplavy v Austrálii ohrožují Velký korálový útes

Brisbane

Velký bariérový útes, největší korálový útes na Zemi, ohrožuje mohutný příval říční vody z vnitrozemí. Sever země sužují největší záplavy za sto let. Sladkovodní příval hrozí zničit korály, které by se mohly obnovovat i déle než dekádu.

Foto: Profimedia.cz

Velký korálový útes

Článek

Stanice CNN upozornila, že už jsou „zaplaveny“ rozsáhlé oblasti jižní části útesu táhnoucího se 2 300 kilometrů podél severovýchodního pobřeží Austrálie. Nejvíce říční vody se vyskytuje asi 200 kilometrů severně od ústí řek Fitzroy a Burnett, přičemž se voda dostala sedm desítek kilometrů od pobřeží.

Foto: Tim Wimborne , Reuters

Zaplavené předměstí Brisbane

„Je to mimořádné. Celá pobřežní laguna je zalita říční vodou,“ komentoval situaci výzkumník Univerzity Jamese Cooka Jon Brodie. Dodal, že očekává, že směs minerálů, usazenin, pesticidů z polí a neznámé množství kovů ze zaplavených dolů bude mít na korálový útes dopad od Frazerova ostrova 200 kilometrů severně od Brisbane po 1500 kilometrů vzdálené město Cairns. Slanost vody by mohla klesnout až pod deset procent.

Podle Brodieho se dá očekávat okamžitý zánik korálů a mořské trávy, což může mít devastující následky na mořské tvory, kteří mezi korály žijí. Zatímco velké ryby mohou sladké vodě uniknout, ty menší, jejichž habitatem jsou korály, čeká stejný osud. Ekosystém korálového útesu může navíc narušit rozšíření řas.

Brodie upozornil, že když při povodních v roce 1991 dorazila záplavová vlna na řece Fitzroy do moře, všechny korály a tráva u Keppelových ostrovů odumřely. První oživení bylo patrné po deseti letech.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Za pohromou stojí  La Niña

Podle klimatologů může za vydatné deště zejména ve státě Queensland atmosferický jev La Niña. Při něm dochází k ochlazení vod ve střední a východní části Pacifiku, což ovlivňuje počasí nad východní Austrálií.

Po předchozím výskytu jevu v roce 1974 následovaly rekordní povodně na řece Brisbane, při nichž přišlo o život 14 lidí.

Reklama

Související články

Masivní povodňová vlna se přihnala na Brisbane

K třetímu největšímu australskému městu Brisbane se ve středu přihnala povodňová vlna. Očekává se, že než ve čtvrtek stejnojmenná řeka Brisbane dosáhne maxima,...

Výběr článků

Načítám