Hlavní obsah

Referendum o nezávislosti jižního Súdánu provázejí první střety

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chartúm

Při střetech mezi místním kmenem a poloarabskými nomády ve sporném regionu Abyei na hranici mezi severním a jižním Súdánem bylo od pátku zabito nejméně 33 lidí. V jižním Súdánu druhým dnem pokračuje týdenní referendum o jeho nezávislosti na severu země. Na Abyei se zásobami ropy si činí nárok obě části země.

Foto: Thomas Mukoya, Reuters

Křesťané na jihu Súdánu vítají referendum.

Článek

Střety mezi kmenem Dinků a poloarabskými nomády ze skupiny Misserija se odehrály v oblasti řeky Bahr al-Arab ve sporném území.

"Napadli nás zatím třikrát a čekáme další útoky," řekl AFP správce oblasti Abyei.

Nomádi zabili mezi 20 až 22 členy kmene Dinků. Sami podle jednoho z jejich vůdců ztratili 13 lidí a 38 jich utrpělo zranění. Z rozpoutání střetů se obě strany viní navzájem. Prvotním důvodem byl spor o právo pást stáda ve vymezených oblastech. Pastevectví představuje zdroj obživy obou etnik.

Nomádi tvrdí, že je Dinkové nechtěli pustit ke zdrojům vody, dobytek přitom žízní. Podle Dinků ale šlo o útok. Spory jsou však hlubší. Nomádi jsou běžně označování za proarabské milice, placené Chartúmem, i když to vláda popírá, uvádí BBC.

Sporná Abeya

V Abeyi se má konat samostatné referendum o tom, zda se připojí k severu nebo k jihu, ale bylo odloženo, kvůli otázkám legitimity. Nomádi řekli, že chtějí hlasovat v každém referendu, ale Dinkové uvádějí, že toto právo není součástí dohod z roku 2005.

Probíhající referendum na jihu Súdánu je vyvrcholením mírové dohody, která v roce 2005 po více než dvou desetiletích ukončila občanskou válku mezi muslimským severem a křesťansko-animistickým jihem, která si vyžádala 1,5 miliónu obětí.

Pokud se jih vysloví pro samostatnost, což se očekává, přijde Súdán asi o třetinu území, čtvrtinu obyvatel a většinu zásob ropy. Prezident Umar Bašír varoval před odtržením, protože jih prý není schopen ustavit funkční správu nad celým územím, ale uvedl, že bude výsledky referenda respektovat.

Aby bylo referendum platné, musí v něm hlasovat 60 procent z 3,8 miliónu obyvatel jižního Súdánu.

Ropná oblast Abyei je podle analytiků nejpravděpodobnějším místem, kde by napětí mezi oběma částmi země mohlo vyústit v násilnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám