Hlavní obsah

Povodně v Austrálii mají další oběť

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další obětí povodní v Queenslandu na severovýchodě Austrálie je 55letý řidič kamiónu, který sjel ze silnice, když vezl barely s pitnou vodou do zaplaveného města Condamine. Je to už čtvrtá letošní oběť povodní, od Vánoc ale desátá.

Foto: Daniel Munoz, Reuters

Kamión přiváží zásoby do zaplaveného Rockhamptonu.

Článek

V některých oblastech stále hustě prší a meteorologové vydali varování pro deset řek v Queenslandu, jejichž hladiny by měly kulminovat až v neděli. Přes tento víkend by mělo spadnout až 200 milimetrů srážek.

Hladina řeky Balonne v St. George má o víkendu vystoupat až na 13,4 metru.

Nejhorší záplavy v Austrálii za posledních 50 let způsobily dlouhotrvající tropické deště, které začaly už před Vánoci. Tisíce lidí musely být evakuovány, mnozí z nich stále žijí v provizorních přístřešcích.

Vláda už v pátek tvrdě zkritizovala ty Australany, kteří neopustili své zaplavené příbytky.

Australská premiérka Julia Gillardová, které v sobotu navštívila postižené oblasti, neskrývala, že obnova bude trvat velmi dlouho, určitě několik let.

Ve městě St. George asi 450 kilometrů západně o metropole státu Brisbane prohlásila, že obětem záplav už bylo vyplaceno na mimořádných dávkách kolem čtyř miliónů dolarů a dalších finanční prostředky jsou na cestě. Rozsah škod si netroufla odhadnout, to prý bude možné trochu kvalifikovaněji učinit, až voda opadne. Dřívější odhady státních úředníků počítaly s nejméně pěti miliardami dolarů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám